Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria urmează să fie lansat în curând. Un total de 232 milioane de EURO vor fi disponibile pentru finanțarea proiectelor ”strategice” și ”de linie” în județele de graniță dintre cele două țări.

La capitolul ”proiecte strategice”, programul alocă 13.900.000 EURO pentru legături transfrontaliere ”multimodale” și ecologice între localități din zona de frontieră, capitol la care Timișoara are prima șansă. Această direcție de dezvoltare este o oportunitate excelentă pentru Timișoara să finanțeze cu 98% fonduri nerambursabile o multitudine de acțiuni de dezvoltare inteligentă a orașului, precum:

1. Să construiască prima autogară decentă și modernă din oraș, un ”nod central multimodal” pentru transfer rapid de călători de la cursele internaționale la cele locale și între avion – autobuz – tren – bicicletă – autoturism… o autogară ce poate să elimine tranzitul curselor externe prin oraș.

2. Să construiască o legătură rapidă între Timișoara – Arad – Szeged – Mako – Lugoj cu autobuze electrice, rapide și moderne care să conecteze Timișoara la euro-regiunea din care face parte (acces rapid la aeroport și la atracțiile turistice din celelalte orașe pentru călătorii ce zboară la Timișoara).

3. Să dezvolte turismul și să crească importanța aeroportului în euro-regiune (Timișoara are cel mai mare aeroport internațional din zona de eligibilitate a programului) și să extindă aria de captare a acestuia către localitățile de dincolo de frontieră.

4. Să se conecteze la rețeaua Euro-Velo care ajunge până la Szeged/Mako și de unde merge către Dunăre ocolind Timișoara, din lipsa pistelor de legătură.

5. Să pregătească terenul conexiunea Timișoara – Novi Sad, care este un element esențial în perspectiva evenimentului TCCEU2021 și să-și asume rolul de integrator în euro-regiune atât pentru partenerii sârbi, cât și pentru celelalte orașe din Banat (Lugoj, Caransebeș, Reșita, etc.).

Acum 3 luni am lansat acest concept și IMEDIAT am obținut acordul pentru parteneriat de la Primarii din Szeged și Mako… cât și acordul Viceprimarului Timișoarei – Imre Farkas (UDMR) care, după părerea mea, este persoana potrivită să coordoneze aceste proiecte, dat fiind că face parte din administrația Timișoarei, vorbește limba maghiară, are contactele necesare în Ungaria, cunoaște tradițiile, obiceiurile și modul de lucru al vecinilor unguri și este un om serios și practic.

Toate cele de mai sus ar trebui să facă parte din planul de dezvoltare al Timișoarei… pe Nicolae Robu însă nu-l interesează proiectul, nu-l interesează Timișoara sau integrarea ei în euro-regiune…!

De ce zic asta? Pentru că l-am întrebat… iar Robu și Diaconu (primarii PNL-iști ai Timișoarei) refuză să susțină proiectul agreat cu primăriile din Mako și Szeged… Tot Nicolae Robu refuză să-l delege pe viceprimarul Imre FARKAS (UDMR) să se ocupe de proiectele Timișoarei în programul România-Ungaria… ceea ce este total absurd.

Alina Gorghiu – ‘bănățanca’ din Tecuci ce va fi trimisă de PNL în Senatul RO (probabil), nu este nici ea foarte interesată de proiectele Timișoarei… pentru că nici ea nu răspunde email-urilor prin care-i cerem să-l trezească pe Robu la realitate, să-l determine să renunțe la vendete personale, să dea dovada de maturitate politică și administrativă și să ia o decizie inteligentă, pentru binele Timișoarei.

Am primit în schimb tot sprijinul de la Președintele Consiliului Județean Timiș – Sorin Grindeanu (PSD), care este de acord ca CJT să devină partener în proiect și să gestioneze componenta de conectare a Timișoarei la rețeaua Euro-Velo.

La fel am primit și ajutorul conducerii Aeroportului Internațional Timișoara – Dan Idolu (PSD), cu sprijinul căruia am sondat piața din Szeged ca să aflăm că, deși există persoane ce zboară frecvent de la Timișoara… majoritatea locuitorilor din Szeged NU știu că Timișoara are un aeroport internațional…!

Pe scurt, situația stă în felul următor:

– Primarii orașelor din Ungaria sunt încântați de idea prezentată în vizitele pe care le-am făcut la Szeged / Mako și… așteaptă răspunsul lui Robu.

– Viceprimarul Timișoarei – Imre Farkas (UDMR), este încântat de idee și… așteaptă răspunsul lui Robu.

– Președintele CJ Timiș – Sorin Grindeanu (PSD), este încântat de idee și… așteaptă răspunsul lui Robu.

– Conducerea Aeroportului Internațional Timișoara este încântată de idee și… așteaptă răspunsul lui Robu.

Așadar, singurul pe care nu-l interesează proiectul de dezvoltare a Timișoarei este … chiar primarul Timișoarei – Nicolae Robu (PNL) … căruia nu-i pasă de finanțările de la UE, de legăturile cu euro-regiunea sau de dezvoltarea Timișoarei pentru CCEU2021

Robu continuă sa strige ca o placă stricată că PSD-ul nu vrea dezvoltare în forță… și e ocupat să vă prostească să votați un senator de Timiș importat din Tecuci… care vă toarnă exact aceleași promisiuni ca și Robu acum 4 ani, cu singura diferență că acum PNL vine cu promisiuni sustrase din sacul unui Moș Crăciun pe care-l călăresc în goana electorală – Dacian Cioloș. 

CONCLUZIA:

Dacă ești din Timiș și ai opțiuni liberale, votează orice te scapă de Nicolae Robu… cel mai toxic, slugarnic și dement primar pe care l-a avut vreodată orașul de pe Bega.

Mesaj pentru Nicolae Robu – primarul Timișoarei:

Dacă cele prezentate mai sus vă ofensează sau nu concordă cu realitatea, vă invit la dialog față-n-față și în direct, chiar și la TVprimariaTM, dacă acolo vă simțiți confortabil… Oriunde vă convine, numai să vă auzim părerea exprimată în mod onorabil, direct și personal… și nu prin trupe de servitori umili și nepregătiți pe Facebook. Eu, Nicolae Bîrsan aștept replica.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.