O veste minunată a venit chiar în ajun de Crăciun de la viceprimarul Dan Diaconu (Robu încă-și linge rănile de la ”victoria” zgomotoasă în alegeri), care ne anunță în premieră și cu mare fast că… ”Turnul de Apă va găzdui concerte și expoziții… lucrările vor demara în 2017 (vezi aici)”. Și ne mai informează pompos că au alocat fabuloasa sumă de 200.000 euro pentru restaurare și amenajarea unei cafenele, sală de expoziții și concerte. Totul va decurge în regim de urgență – zice el – spre faima și mândria viitoarei Timișoara CCEU2021. Și ca să-l credem, Diaconu pune pe FB niște poze frumos trucate de o firmă de arhitectură ce face lucrări ”pro-bono” pentru Primărie.

Dar să vedem cât este de ridicol și ce ascunde de fapt planul anunțat de Diaconu – concret și argumentat inginerește:

1. Idea geniilor din primărie de a transforma Turnul de Apă în sală de concerte este o prostie monumentală din cel puțin 3 motive:

  1. acustica unei săli de concerte din beton, cu mult metal și multe ferestre este execrabilă.
  2. accesul la concerte pe o scară în spirală cu o diferența de nivel de cca. 50 m este un motiv extrem de serios pentru majoritatea melomanilor să stea acasă.
  3. cei care au capacitatea să urce scara de 50 m … NU au nici o ieșire de siguranță în caz de #colectiv! (decât poate dacă primarii se gândesc să-i doteze cu parașute la intrare) 

2. Turnul de Apă este monument istoric de clasă A (național), iar proiectul de restaurare trebuie elaborat, avizat și aprobat (tot național) de entități mult superioare unui ”specialist” șef de serviciu prin primărie… de unde rezultă că punerea lui în valoare în 2017 (cum zice Diaconu) este un vis ușor afumat și extrem de halucinant.

3. Cei 200.000 euro alocați cu mărinimie sunt o sumă ridicolă pentru restaurarea unui monument de așa calibru și NU vor ajunge nici pentru Studii, Proiectul Tehnic și un rând de vopsea pe ușa de la intrare.

4. Turnul de Apă este un monument de arhitectură industrială, prin urmare primarii ar trebui să respecte istoria și să construiască ceva legat de turism și tehnologie, un centru de educație și transfer de cunoștințe către tineretul care fuge de știință, de tehnică și din țară… și nu o sală ilegală de concerte.


Întrebare pentru Dan Diaconu – viceprimarul Timișoarei: 

Ați discutat cu ISU Banat care sunt condițiile de autorizare a viitoarei săli de concerte din Turnul de Apă, sau mergeți și aici pe principiul ”vaporetto” – întâi o faceți și pe urmă aflați că-i inutilă și ilegală…?!?


Turnul de Apă putea fi restaurat încă din 2013 și cu 2 milioane euro din fonduri Norvegiene, dar …

Pe Robu și Diaconu nu-i interesează restaurarea monumentelor Timișoarei pentru că din vânzarea pe 2 lei a unor relicve, șpaga e mai grasă. Cei doi primari au refuzat finanțări de peste 4.000.000 euro în 2013 la lansarea Granturilor SEE (Norvegia, Islanda, Lichtenstein) și în diverse alte ocazii când le-am prezentat oportunități de finanțare pentru restaurarea Turnului de Apa și a Podului de Fier și le-am propus să construim trasee turistice cu vehicule și ambarcațiuni electrice ca să le punem în valoare – dar Diaconu și Robu au zis NU – după care au cumpărat vestitele ”minibuze” electrice ilegale (vezi aici).

Ce fonduri a reușit totuși să atragă primăria condusă de doctor Robu și vice Diaconu din cei peste 300 milioane de euro oferiți României de Norvegia? Aflăm asta din raportul viceprimarului ce menționează fabuloasa sumă de… nici 13.000 eur(fix 57.791 lei) pentru un proiect de 9 luni intitulat… ”Cercetarea istoriei teatrului timișorean”. Așadar Primăria Timișoara, orașul premierelor și al monumentelor istorice, a atras din fonduri de 300 mil. euro pentru restaurarea monumentelor și conservarea mediului… fix 0,00004 %…! Fenomenal… ! Ba mai mult, vicele Diaconu repetă istoria eșecurilor cu Fondurile Norvegiene și refuză acum un proiect de 14.000.000 euro propus pentru finanțare prin programul România-Ungaria (vezi aici refuzul). 

Afacerea de 200.000 euro cu Turnul de Apă miroase a tun imobiliar

Nimeni din Primăria Timișoara nu-i atât de prost să creadă că Turnul de Apă are șanse de reabilitare cu doar 200.000 de euro. După o vreme primarii liberali ne vor anunța că… surpriză – de fapt lucrările costă de 10 ori mai mult și că PSD nu vrea să le dea bani de reparații, după care… dintr-odată va răsări un om de bine, un investitor cu suflet strategic care, în schimbul finanțării în regim de urgență a lucrărilor supraevaluate (că doar se apropie CCEU2021 și se justifică atât ”urgența” cât și ”supraevaluarea”…) va prelua afacerea cu turn cu tot, în schimbul unui ”comision” pentru primari și gașca lor. Iar primarii vor ieși în fața prostimii și vor explica academic cum au salvat ei dilema reabilitării Turnului de Apă, făcându-l cadou gratis unui ”om de bine”… exact cum vă prostea Robu acum 4 ani după ”tunul cu acvariul”.

Concluzia: aceeași ca în ultimii 4 ani…

La Primăria Timișoara NU există planificare, NU există strategie și – cel mai grav… NU există interes și bune intenții pentru binele orașului. Există doar interese meschine de a jefui tot ce se poate în regim de urgență, cu lucrări lăsate pe ultima sută de metri ca să justifice măsuri extreme și cheltuieli exorbitante făcute total în afara legii… că dacă nu, ”riscăm să pierdem” ceva…!

Dacă Timișoara nu se trezește urgent să facă curățenie-n Primărie și-n oraș…  o prinde Capitala Culturală 2021 cu străzile distruse și mizerabile, cu regiile primăriei în faliment, jefuită de hoții de buzunare și complicii microbului deopotrivă și cu patrimoniul distrus dincolo de orice imaginație de niște farisei nemernici ajunși șefi prin primărie și care-s puși pe nimic altceva decât jefuit bugetul și pârjolit orașul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.