Avalanșa de emoții, extaz și bucurie generată de câștigarea titlului de CCEU 2021 a trecut și zic că e vremea să ne trezim la realitate și să judecam situația la rece. Mulți ar zice că e vremea să tragem un pui de somn și să așteptăm sa vină turiștii să ne descopere și să ne admire valorile. Eu zic că dimpotrivă… e momentul să aruncăm românește cu cheia franceză în ceasul elvețian ce a adus orașului acest titlu de onoare, ca să-l testăm dacă rezistă la realitatea mioritică și dacă nu, să avem timp să-l și reparăm. Și să începem cu începutul…

Cum a ajuns Timișoara Capitala Culturală Europeană…?

– când Emil Boc a transformat Clujul într-un oraș european, curat, civilizat, cu o viata culturală vibrantă și evenimente ce dublează anual populația orașului şi aduc milioane de euro profit afacerilor private și bugetului local…

– când Nicolae Robu a transformat Timișoara într-un oraș al parangheliei gratuite ce omoară arta, cultura și inițiativa privată și a sufocat-o cu fumul petrecerilor câmpenești ce NU aduc nici un beneficiu orașului…

– când Nicolae Robu a cheltuit pe campania Lui electorală peste 7,5 mil. euro de la buget, de aproape 100 de ori  mai mult decât toate fondurile alocate de primărie proiectului Timișoara CCEU…

– când Vasile Blaga – senator de Timiș și șef de PNL, a declarat public că el susține Clujul în competiție și NU Timișoara – orașul care i-a votat leafa, funcția și privilegiile de senator…

– când Nicolae Robu vi-l prezenta pe trădătorul senator de Timiș ce susține Clujul ca pe un erou local pe care să fiți mândrii că vi se oferă ocazia să-l mai votați odată, și asta chiar înainte ca Blaga sa fie săltat de DNA (vezi aici știrea)…

– și când Nicolae Robu a demascat cu gura lui din greșeală și extaz, chiar în timpul ceremoniei de acordare a titlului, șmenurile puse la cale de politrucii de Dâmbovița și a spus că: … ”eram pregătit pentru cu totul alt discurs, după informațiile pe care le-am primit pe surse, lăsând să se înțeleagă că știa deja de la stăpânul lui – Vasile Blaga, că titlul merge la Cluj.

Cei ce sunt destul de inteligenți ca să citească printre rânduri au înțeles de mult că ”politrucii de Dâmbovița” aveau agenda pregătită pentru nominalizarea Clujului la titlu, iar Nicolae Robu a fost nimic mai mult decât o slugă umilă ce a ținut Timișoara cuminte în banca ei, cum i-a dictat Vasile – Blaga, nu șoferul.

Surpriza însă a venit de la UE, care nu face politică de Dâmbovița și care funcționează după cu totul alte criterii și astfel, mulțumită europenilor de la Bruxelles și împotriva piedicilor puse de la București și de proprii politruci locali (Robu și Blaga)… Timișoara a primit șansa să redevină o Capitală Europeană. 

Ce înseamna asta? Asta înseamnă în primul rând responsabilitate…! Înseamnă că Timișoara a fost onorată de recunoașterea ca potențial ORAȘ EUROPEAN… și prin urmare trebuie să redevină un oraș european, ca să nu-i dezamăgească pe partenerii de la Bruxelles. Cât despre timișoreni, ei trebuie să înceapă să dezvolte valori europene precum: integritate, modestie, inteligență, cinste, onoare, demnitate, toleranță și bun simț… adică, cam tot ce-i lipsește poporului român de vreo două decenii încoace.

Dar Timișoara riscă acum să piardă titlul… și încă mult mai mult…!

Dezastrul din primăria lui Nicolae Robu la implementarea proiectelor EU este de nedescris. Pe lângă faptul că NU are proiecte noi, Robu a compromis absolut toate proiectele primite cadou de la Ciuhandu și Orza. Dintre toate însă, două proiecte semnalizează incompetență, corupție și fraudă cu Fonduri EU precum un girofar în bezna unui oraș luminat doar de semaforul din centru… Aceste proiecte sunt ”Semafoarele” și ”Vaporettele”, ambele investiții de milioane de euro al căror eșec este vizibil cu ochiul liber de la Bruxelles. Prin urmare, peste zece (10) milioane de euro vor trebui restituiți în curând către UE în contul acestor două finalizări eșuate cu succes de Nicolae Robu. Și asta în condițiile în care Timișoara se află deja la un maxim istoric al gradului de îndatorare și deja NU se mai poate împrumuta fără aprobare de la București…!

Odată cu aceste zeci de milioane de euro pe care va trebui să-i restituie, Timișoara va primi, probabil, și o interdicție de 7 ani la orice alte finanțări din Fonduri EU și, probabil i se va retrage și titlul de CCEU2021 (o administrație onorabilă ar renunța singură la titlu în așa situație, dar cu Robu la butoane nu-i cazul să vorbim de onoare).

De ce retragerea titlului? Din trei motive foarte simple:

1. Comisia Europeană evaluează, printre altele, sustenabilitatea proiectului și capacitatea orașului desemnat de a ”susține financiar proiectele culturale înainte, în timpul și după anul implementării” ori, dat fiind că primăria lui Robu nu-i capabilă să garanteze calitatea și sustenabilitatea unui proiect simplu precum Vaporettele sau Semafoarele, cum poate garanta Robu finanțarea și sustenabilitatea proiectului de CCEU, care este de 1.000 ori mai complex decât vaporettele…?!?

2. În plus apar aspecte de natură morală precum: lipsă de onestitate, celeritate, profesionalism, corectitudine și, mai ales, lipsă de încredere într-un partener corupt, ca primăria lui Nicolae Robu, de care restul UE se va ascunde ca de râie, odată ce Timișoara va primi stigma de oraș incompetent și corupt.

3. Nu în ultimul rând se pune problema conflictului de interese și a prejudiciului de imagine, care nu va permite niciunei instituții a UE să înnobileze un oraș cu titlul de ”capitală europeană”, în timp ce același oraș este penalizat pentru incompetență și fraudă cu fonduri EU.

Așadar, Timișoara se găsește într-o poziție cât se poate de delicată, are nevoie URGENTĂ de o curățenie generală în primărie și de o schimbare radicală de atitudine și comportament către PRINCIPII și VALORI EUROPENE, mai ales că politicul de la București abia așteaptă un eventual eșec în relația Banatului cu UE și, după cum ați văzut, până și politrucii locali sunt împotriva noastră – în frunce cu primaru Nicolae Robu.

Timișoara are o șansă UNICĂ să intre în Europa… dar are nevoie de OAMENI NOI – inteligenți, onorabili, cinstiți, modești dar hotărâți… și, fix cum a spus Președintele Klaus Iohannis la deschiderea anului universitar la UVT – trebuie să renunțe la dinozaurii înconjurați de tineri lingăi și slugi umile, dresați în spirit comunist de un semidoct ce se crede Zeu local.  Va reuși spiritul Timișoarei să renască acest oraș?!?

Nota editorului: Acest articol prezintă opinia autorului, nu a publicației. Pentrutimisoara.ro încurajează exprimarea liberă, timișorenii au ocazia să se înregistreze pe site folosind link-ul înregistrare din partea de sus și să publice articole în care își exprimă opinii, nemulțumiri, sau chiar sesizări. Pentrutimisoara.ro a inițiat acest proiect pentru ca vocea cetățenilor să fie auzită, dar nu răspunde pentru conținutul articolelor autorilor săi. Vezi mai multe aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.