Prima etapă a înscrierii în învăţământul profesional de trei ani s-a încheiat la începutul acestei luni. În timp ce la unele specializări a fost concurenţă mare, altele riscă să nu se formeze din lipsă de elevi.

Chiar dacă elevii de clasa a VIII-a nu au dat încă Evaluarea Naţională, aceştia au fost aşteptaţi să se înscrie la o clasă profesională. În judeţul Timiş, conform reprezentanţiilor Inspectoratului Şcolar, au fost aprobate 28 de clase pofesionale, 27 în sistemul de stat şi una în învăţământul privat. În total sunt disponibile 784 de locuri. În prima etapă a înscrierilor în învăţământul profesional, s-au înscris 450 de elevi.

Conform reprezentanţiilor ISJ Timiş cele mai căutate clase profesionale au fost pentru calificarea de mecanic auto sau turism alimentaţie. La Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj pentru calificarea de mecanic auto, s-au înscris 56 de elevi pe 28 de locuri, iar la Colegiul Tehnic “Valeriu Braniste” din Lugoj pentru calificarea de ospătar, chelner, s-au înscris 65 de candidaţi tot pe 28 de locuri. “Cu agricultura nu stăm prea bine. De exemplu, la clasa de lucrător în agricultură ecologică de la Liceul Agricol din Timişoara, pe 28 de locuri nu s-a înscris nimeni, iar la mecanică agricolă s-au înscris doar şapte candidaţi pe 28 de locuri. La Colegiul Tehnic “Azur”, s-au înscris doi candidaţi pe 28 de locuri, pentru calificarea operator, fabricare şi preluarea polimerilor”, a spus inspectorul şcolar general adjunct, Halasz Francisc. Elevii care vor să urmeze o clasă profesională se mai pot înscrie în următoarele două etape. Reprezentanţii ISJ Timiş estimează că cei mai mulţi elevi vor opta pentru o clasă profesională după ce vor afla că nu pot susţine Evaluarea Naţională pentru că au rămas corigenţi sau au situaţia neîncheiată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.