Alegerea nepotrivită de către studenţi a specializărilor pe care le vor urma în facultate este principala cauza pentru care foarte mulţi absolvenţi nu reuşesc după terminarea studiilor să-şi găsească un loc de muncă. Neimplicarea în acţiunilor de voluntariat şi proiectele dezvoltate de universitate ar fi alte două cauze care îi transformă pe absolvenţi în şomeri cu diplomă.

În evidenţele AJOFM Timiş sunt înscrişi 345 de absolvenţi de studii superioare din promoţia 2013, din care doar 77 şi-au găsit un loc de muncă. Conform reprezentanţiilor AJOFM Timiş pe piaţa muncii sunt mai multe locuri de muncă pentru persoanele cu sudii medii şi calificări în mai multe domenii. „Pe statistică, din cele 3.286 de locuri de muncă, doar 438 au fost pentru absolvenţii de studii superioare restul fiind pentru muncitori şi pentru absolvenţi de studii medii. O firmă, chiar şi o companie multinaţională angajează mai mulţi muncitori decât persoane cu studii superioare”, spune directorul executiv interimar, Florentin Petru Latcu.

Finalizarea unor studii superioare ar trebui să îi ajute pe tineri să îşi găsească un loc de muncă, dar aceştia ajung în şomaj sau rămân pe banii părinţiilor. Conform reprezentanţiilor AJOFM, mulţi studenţi îşi aleg profesii care au cerere aproape de zero pe piaţa muncii sau nu se implică în acţiuniile de voluntariat dezvoltate de universitate.“În primul rând suntem un judeţ cu un mare centru universitar în care vin studenţi din mai multe judeţe şi regiuni. După terminarea studiilor mulţi doresc să se stabilească în Timişoara. Un număr exagerat de mare de tineri continuă să se îndrepte către profesii cu cerere zero sau aproape de zero pe piaţa reală a forţei de muncă cum ar fi la specializări umaniste, Litere, Filosofie, Sociologie, Ştiinţe Politice, urmate de Jurnalism, Administraţie public şi chiar Ştiinţe Economice.  Un alt motiv este acela că avem studenţi care nu s-au dezvoltat foarte mult pe plan personal în timpul facultăţii şi mă refer aici la investiţia în cunoaşterea unei limbi străine, implicare în acţiuni de voluntariat sau în proiecte dezvoltate de universitate şi chiar la participarea activă în perioadele de practică”, a mai spus Latcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.