Mâine, 24 martie, Poliția Română sărbătorește 193 de ani de la înființare, prilej cu care, la sediul inspectoratului vor fi executate diverse demonstrații de luptă și intervenție, de dresaj canin, precum și elemente de tehnică și dotare.

Timișorenii care doresc să fie alături de oamenii legii sunt așteptați începând cu ora 10, unde pot asista la programul oferit la sediul IPJ Timiș, care va cuprinde:

  • prezentarea unor elemente de tehnică şi dotare (scutere, motociclete, autoturisme şi autoutilitare, armament, etc.);
  • executarea unor demonstrații de dresaj şi intervenție de către conductori şi câinii din dotare;
  • executarea unor demonstraţii de luptă şi intervenţie de către luptătorii Serviciului Pentru Acţiuni Speciale.

Tot mâine va fi organizată și festivitatea de avansare în grad profesional următor a ofiţerilor şi agenţilor de poliţie, iar Clubul Sportiv „Timpolis” va premia poliţiştii care au câştigat competiţiile organizate în cursul săptămânii trecute.

Alegerea datei de 24 martie nu este deloc întâmplătoare deoarece semnifică Buna Vestire, simbolul creștin aflându-se pe primul steag al Marii Agii, fiind preluat și pe actualul drapel al Poliţiei Române.

În anul 1822, domnitorul Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, funcţionarea acestei instituţii. Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire).

În anul 1831, prin Regulamentele Organice, Agia a devenit Poliţie şi s-a creat Poliţia din Capitală, atribuţiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza oraşului în timpul nopţii şi păstrarea liniştii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oraş).

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.