Şomerii din mediul rural şi persoanele care se ocupă cu agricultura de subzistenţă se pot reorienta profesional. Camera de Comert, Industrie și Agricultură Timiș a implementat un proiect în acest sens, cu fonduri europene.

Aceştia se pot înscrie în programul ”Rural Net – Centru de orientare în carieră şi consultanţă non-agricolă”, iar  cursurile vor începe la mijlocul acestui an.

„Proiectul se adresează unui grup deosebit. Din grupul țintă fac parte persoanele inactive, somerii, persoanele care se ocupă cu agricultura de subzistenţă și tinerii din zona rurală. Ceea ce vrem noi și la ceea ce se referă proiectul este orietare și consiliere pe partea profesională, cursuri de formare profesională care se adresează unui  număr de 1100 de persoane din zona de Vest, Nord-Vest, Sud-Est și Centru”, spune Florica Chiriță, directorul CCIAT.

Unul dintre partenerii proiectului este Primăria Moşniţa Nouă. Potrivit primarului comunei, aici a apărut cererea de noi meserii.

„La nivelul comunelor din jurul Timișoarei are loc o schimbare dramatică în domeniul ocupațional. Meseriile tradiționale din agricultură tind să fie înlocuite cu meserii din alte domenii. Odată, cele care sunt tradiționale, meștesugurile, fierari, tâmplari, artizani, dar și meserii noi care nu le-am regăsit în peisajul  rural. Sunt pensiuni, restaurante care au nevoie de personal calificat. E o șansă pentru tinerii care nu au condiție materială să facă o facultate. Dar pot fi foarte buni meseriași, ceea ce le va asigur un viitor liniștit”, spune Ioan Sorincău, primarul comunei Mosnița-Nouă.

Valoarea proiectului este de 9 milioane de lei.

Detalii suplimentare la tel. 0374.160.906, e-mail: rolinic @ cciat . ro , dna Rodica OLINIC. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.