sulita de la partid - CJ Timis

Un document care are legătură cu creșterea taxelor timișenilor pentru gunoiul menajer și alte deșeuri nepericuloase a fost denumit “Sulița de la partid” și publicat pe site-ul CJ Timiș.

Despre ce este vorba

Guvernul  Tăriceanu a dat posibilitatea consiliilor județene prin hotărârea de guvern HG nr.855/2008, să înființeze Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), adică ONG-uri care gestionează sume imense de bani și care au puteri nelimitate pentru gestiunea unor activități publice cum ar fi : salubritate, iluminat public, canalizare, alimentare cu apă, transport, etc.

Aceste ONG-uri au primit fonduri europene de zeci de milioane de euro pentru a sistematiza serviciile și pentru a le aduce la un nivel mai ridicat din punct de vedere al calității. Asociațiile pot solicita prin primării inclusiv biruri de la oameni, așa cum veți vedea în cazul de mai jos.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID), condusă de vicepreședintele CJ Timiș, Călin Dobra(PSD) a lansat regulamentul de organizare și funcționare a serviciului de salubrizare a județului Timiș. Documentul poartă titlul “Sulița de la partid” și a fost indexat de google așa cum se vede în poza articolului.

ADID este împuternicită să fixeze tarifele serviciilor de salubritate și să stabilească toate regulile care privesc acest domeniu. Astfel, asociația încasează o redevență de la operatorul care prestează serviciul, datorită dreptului exclusiv dat de ADID pentru o zonă de colectare.

În studiul de oportunitate acceptat de CJ Timiș putem observa ca taxa de redevență se va dubla pe cap de locuitor, ajungând în 2022 la 150 de lei în mediul urban, față de 96 de lei în 2015.

Lucrurile nu se opresc aici fiindcă conform unei adrese ADID trimisă către toate primăriile din județ, semnată de Călin Dobra, aceasta incasează 0.5 lei/persoană de la primării și 75.000 de lei de la CJ Timiș. La 670.000 de locuitori în județul Timiș, asociația încasează, din a doua taxă, 410.000 de lei.

Proiectul pe fonduri europene a fost de 45.500.000 de euro și trebuia finalizat în 31 decembrie 2014. Proiectul avea ca obiectiv “creșterea gradului de acoperire a populației care beneficiază de colectarea deșeurilor la tarife acceptabile”.

Deci, primim bani de la Uniunea Europeană pentru a construi depozite de deșeuri nepericuloase, stații de sortare, de compostare și de transfer, pentru a avea un management foarte bun a lor pentru ca, în final, să plătim mai mult.

Banii “spălați” prin astfel de ONG-uri cu acordul Guvernului, nu sunt transparenți, fiind o bună afacere pentru partidele care vor conduce rând pe rând asociațiile ADI.

La o privire pe site-ul asociației putem vedea că informațiile sunt limitate, unele documente publice fiind chiar protejate cu parolă.

Ieri, reprezentanții CJ Timiș au fost să facă o ședință foto la una dintre realizările ADID, adică la stația și depozitul de la Ghizela.

Poze și documente articol:

Foto: facebook vicepreședinți CJ Timiș – Călin Dobra și Marian Constantin Vasile

adresa privind cotizatiile 2014

Regulament salubritate Timis_final17.03 (dacă preluați documentul și îl deschideți cu Adobe Reader, în meniul File- Proprietăti puteți vedea la Titlu textul „Sulița de la partid”). Documentul îl puteți descărca și de pe site-ul CJ Timiș de la adresa: http://www.cjtimis.ro/judetul-timis/asociatii/asociatia-de-dezvoltare-interc%283%29.html

Material prezentare AGA

Clik pe tabel pentru mărire:

tabel taxe gunoi pe an pe locuitor
tabel taxe gunoi pe an pe locuitor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.