Expoziţii de navomodele, cărţi poştale, machete de tehnică militară, ateliere interactive de noduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj şi poiecţie de fiml îi aşteaptă pe timişoreni cu ocazia Zilei Marine, vineri, 15 august.

Ziua Marinei Române este sărbătorită pentru cel de al cincilea an şi la Timişoara, pe malul Begăi care este primul canal navigabil din ţară, construit între anii 1.728 şi 1.760.“În premieră, Forţele Navale Române participă la Ziua Marinei de la Timişoara, militarii reprezentanţi aducând spiritul marinăresc al acestei sărbători, prin ateliere interactive de noduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj. Ziua Marinei la Timişoara este organizată de Club D’Arc şi Primăria Municipiului Timişoara şi îşi deschide oficial porţile la ora 10 pe malul Begăi, în zona vaporului D’Arc, sub Podul Tinereţii, cu un ceremonial militar la care vor fi prezente Garda de Onoare şi Muzica  Militară a Brigăzii 18 Infanterie Banat. Vom asista în cadrul acestui moment la: prezentarea onorului, salutarea Drapelului de luptă, intonarea imnului de stat al României, citirea ordinului emis cu acest prilej de către reprezentantul Statului Major al Forţelor Navale şi lansarea la apă a ancorei de flori, în memoria eroilor marinari. Ceremonialul se va încheia cu un concert de fanfară susţinut de Muzica Militară a Brigăzii 18 Infanterie “Banat””, spun reprezentanţii Primăriei Timişoara.

Cu ocazia acestui eveniment va avea loc dezvelirea unei plăcuţe comemorative dedicate aniversării a 150 de ani de canotaj pe malurile Begăi, când s-au pus bazele „Societăţii de Luntrişoare”, prima asociaţie de canotaj de pe teritoriul ţării. Timişorenii sunt aşteptaţi la o expoziţie de navomodele participante la concursuri naţionale şi intenaţionale, piesele aparţin Palatului Copiilor şi Clubului Sportiv Municipal-secţia Navomodelism; la o expoziţie de cărţi poştale din colecţia Octavian Leşcu; la expoziţie de machete de tehnică militară din colecţia Garnizoanei Timişoara.

De Ziua Marinei la Timişoara vor avea loc în premieră expoziţii şi ateliere interactive de noduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj şi o proiecţie film, cu sprijinul Statului Major al Forţelor Navale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.