Cea de-a IV-a ediție a Conferinței naționale anuale a Asociației Transplantaților din România “Transplantul, pacientul în stare post transplant şi viaţa cotidiană a acestuia” are loc în aceste zile la Timișoara.

Zeci de specialiști s-au reunit vineri la Centrul Regional de Afaceri pentru a dezbate mai multe probleme legate de situația donării de organe, operațiilor de transplant, dar și problemele cu care se confruntă un pacient care a suferit un transplant.

Potrivit medicilor, în acest an în spitalele din țară au fost efectuate 87 de operații de transplant. Media în Europa este de 20 de donatori la un milion de locuitori.

Spania deține numărul cel mai mare al donatorilor de organe, media fiind de 40 la un milion de locuitori, în timp ce în România sunt doar patru la un milion de locuitori. Recordul a fost înregistrat când în 48 de ore s-au realizat șase operații de transplant, susține Dana Tomescu, șeful secției de ATI, din cadrul Institutului Fundeni.

“După ce am făcut campania media abia atunci a crescut numărul celor care acceptă să doneze organele rudelor, atunci am făcut în trei ani cât nu am reușit în ultimii 10. România are, după transplant, rată de supraviețuire foarte mare, la nivelul celor din Europa, asta înseamnă că facem bine ceea ce facem”, spune Dana Tomescu, șeful sectiei de ATI, din cadrul Institutului Fundeni.

Până la sala de operație este un proces lung: mai întâi pacientul trebuie să se prezinte la centrul de transplant, se efectuează teste de compatibilitate și alte teste, după care dacă nu există nici o contraindicație de transplant, pacientul este înscris pe lista de așteptare, unde poate să rămână de la o zi, la toată viața. 

Potrivit medicului Dorel Sandesc, lista de așteptare a celor care au nevoie de organe este în continuare foarte mare.

“Avem o misiune grea, la limita dintre viață și moarte, moartea e ea însăși un proces, când noi declarăm decesul și avem certificatul în mână există organe care mai trăiesc, acela e momentul fără de întoarcere, dar care ne oferă perspective nebănuite”, precizează medicul Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății, șeful secției ATI din cadrul SCJU Timișoara.

Totodată medicul Dorel Săndesc spune că țara noastră are în ultimii doi ani un fenomen al creșterii numărului de donori aflați în moarte cerebrală, un procentaj care este cel mai mare în lume, apreciat în 2013. Astfel, pentru că numărul donatorilor să crească a fost demarată campania “Spune DA! Susţine donarea de organe!”.

Campania are ca scop creşterea gradului de conştientizare a populaţiei privind donarea de organe, pentru a veni în ajutorul numărului mare de pacienţi de pe listele de aşteptare. Evenimentul este organizat în colaborare cu Houston NPA.

DSC03836 DSC03850 DSC03852

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.