Către:  Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – DIICOT

Către:  Direcția Naționala Anticorupție – DNA

Subsemnatul Bîrsan Nicolae, domiciliat în Timișoara, cu datele de identificare din cartea de identitate atașată prezentei, formulez următoarea

SESIZARE

cu privire la

 • fraudarea Fondurilor Europene,
 • fraudarea bugetului Municipiului Timișoara și
 • înșelarea proprietarilor de apartamente din blocurile afectate de programul de ”anvelopare termică” derulat de Primăria Timișoara.

Ilegalitățile de mai sus au fost săvârșite de grupul infracțional organizat format din următorii:

 • Nicolae Robu – primarul Timișoarei
 • Cătălin Iapă – consilier personal al lui Nicolae Robu
 • Dan Diaconu – viceprimarul Timișoarei
 • Chis Culita – șef direcție primăria Timișoara
 • Ana Georgiu – șef serviciu primăria Timișoara
 • Valeriu Stoian – profesor Universitatea Politehnică Timișoara (UPT)
 • Viorel-Aurel Serban – Rector Universitatea Politehnică Timișoara (UPT)
 • Asociatia de Proprietari I.C. Bratianu nr. 5 – prin reprezentant
 • Firma SC EURODRAFT PROIECT DESIGN SRL – prin reprezentant
 • Firma SC AF CONSULTING SRL – prin reprezentant
 • și alte persoane din aparatul administrativ și mediul privat de afaceri

Grupul infracțional organizat de primarul Nicolae Robu a fraudat fondurile EU și bugetul public pentru a obține foloase necuvenite,  și a procedat la înșelarea beneficiarilor lucrării – membrii asociațiilor de proprietari din 51 de blocuri din Timișoara – cărora le-au livrat lucrări de anvelopare termica la suprapreț și cu materiale de calitate inferioară celor prevăzute în proiectul avizat de ISC și în baza căruia proprietarii l-au mandatat pe primarul Nicolae Robu ca să-i reprezinte.

Prejudiciul cauzat fondurilor Europene si bugetului public rezultă din diferența de costuri mai scăzute pentru materialele de slabă calitate utilizate la anvelopare și facturile supraevaluate și posibil falsificate, trimise spre decontare către ADR Vest și Primăria Timișoara.

De asemenea au fost prejudiciați proprietarii blocurilor anvelopate, care l-au mandatat pe primarul Robu pentru o lucrare cu materiale EPS100 și în schimb au primit EPS80.

Cât privește riscul la incendiu, membrii grupului nu au făcut o analiză pentru a evalua dacă polistirenul EPS80 are comportament diferit la incendiu față de EPS100, cu atât mai mult cu cât pentru niciuna din lucrările executate de primărie nu exista aviz favorabil de la ISU – din informațiile pe care le avem, sporind astfel riscul de incendiu la care sunt expuși beneficiarii lucrărilor.

Modul de operare grupului infracțional organizat este următorul:

– Primăria Timișoara a cerut proiectantului modificarea polistirenului expandat EPS100 ce trebuia folosit la izolare, cu unul de calitate inferioara – EPS80 care are un preț mai scăzut cu cca. 30%, dar proiectantul – SC PROIECT C&A – a refuzat să aprobe inlocuirea acestuia în proiectele deja avizate de ISC.  Primăria Timișoara a recurs la amenințări și a blocat contractul cu acesta, iar la plângerea proiectantului a fost deschis un dosar de cercetare penală la DNA Timișoara în care sunt cercetați primarul Nicolae Robu, viceprimarul Dan Diaconu și numitul Chis Culiță.

– După refuzul proiectantului, primăria a solicitat de la UPT o ”expertiza” tehnica prin care să arate ca polistirenul mai ieftin și inferior calitativ – EPS80 – întrunește criteriile de performanta ale polistirenului EPS100 – asa cum era prevazut și avizat de ISC în proiectul elaborat de SC PROIECT C&A. Ca urmare prof. Valeriu Stoian a fabricat pro-causa raportul de expertiza atașat, prin care practic spune ca nu exista diferențe intre EPS100 si EPS80 si că materialul inferior poate fi folosit fără probleme la anvelopare.

– Raportul de expertiza emis de prof. Valeriiu Stoian a fost folosit ulterior de Primăria Timișoara, de firmele SC EURODRAFT PROIECT DESIGN SRL și SC AF CONSULTING SRL pentru a modifica proiectul avizat de ISC și pentru a izola blocurile cu polistiren mai ieftin și inferior calitativ decât cel avizat.

– Când am întrebat Primăria Timișoara care sunt motivele pentru care au fost efectuate modificările de material, Consilierul Ana Georgiu ne-a răspuns că, citez:  ”Dacă este vorba despre înlocuirea polistirenului expandat EPS100 cu polistiren expandat EPS80, aceasta s-a realizat ca urmare a constatării unor neconformități în cadrul Caietului de sarcini.

– Când am întrebat Primăria dacă nu este ilegală modificarea unui proiect avizat de ISC pentru a corecta o eroare în caietul de sarcini – care caiet are la bază chiar proiectul avizat și nu invers… consilierul Ana Georgiu a încetat să mai răspundă.

– La insistențele noastre de a afla despre ilegalitățile comise în primărie și dacă acestea sunt denunțate de funcționarii publici organelor competente – asa cum prevede Art. 267 Cod Penal… Cătălin Iapă – consilierul personal al primarului Robu ne-a răspuns că, citez:”Referitor la e-mail-ul transmis de dumneavoastră vă facem precizarea că vi s-a răspuns deja pe acest subiect”.

– L-am contactat telefonic pe prof. Valeriu Stoian, care initial ne-a comunicat că a emis raportul de expertiză la cererea proiectantului SC EURODRAFT PROIECT DESIGN SRL. Când i-am citit pasajul de început care spune că, citez: ”Prezenta expertiză s-a efectuat la cererea beneficiarului, ASOCIATIA DE PROPRIETARI  IC Bratianu nr. 5”, acesta și-a schimbat declarația și a spus că ”atunci așa este”.

– Întrebat dacă nu i se pare absurd ca un beneficiar sa-l angajeze pe el – un expert – ca să-i permită constructorului să le anvelopeze blocul cu materiale mai slabe și mai ieftine, când întreaga lucrare este ”gratis” pentru ei și este decontată de primărie și fondurile EU, profesorul Valeriu Stoian a spus că el nu a făcut decât să arate că nu există nici o diferență între EPS80 și EPS100… contrazicând astfel logica, bunul simț și fisa tehnică emisă de fabricanții de polistiren, care comercializează produse diferite cu caracteristici și prețuri diferite.

– La insistențele noastre de a lămuri totuși cine a cerut raportul de expertiză și, în concret cine a plătit expertiza sa, profesorul Valeriu Stoian a declarat că Universitatea Politehnică Timișoara (unde Nicolae Robu a fost rector și de unde încă mai încasează 175.000 lei anual pentru activitate didactică și de cercetare) i-a cerut să întocmească expertiza în cauză, la cererea Primăriei Timișoara – condusă de același Nicolae Robu.

– Întrebat fiind dacă nu i s-a părut suspect faptul că Primăria Timișoara îl contractează pentru expertiză la o modificare refuzată de proiectant… dar pe care-i cere să o declare ca fiind efectuată la cererea beneficiarului… și pentru a fi folosită de executant împotriva intereselor aceluiași beneficiar…, profesorul Valeriu Stoian a terminat brusc conversația.

– Am solicitat Universității Politehnica Timișoara să ne comunice dacă expertiza prof. Valeriu Stoian este autentică și reprezinta punctul de vedere al UPT, dat fiind ca a fost întocmită pe foaie cu antet UPT, în numele UPT, dar fără ștampila și semnătura UPT.

– De asemenea am solicitat UPT lista realizărilor științifice și academice ale primarului Nicolae Robu care să justifice suma de 175.000 lei pe care acesta o încasează de la o instituție pe la care nu prea trece… dat fiind că este ocupat 16 ore pe zi la primărie – conform declarațiilor lui de primar zelos și mega-cinstit.  Ambele solicitări trimise în 21.03.2018 au rămas fără răspuns.

Atașez prezentei raportul intitulat ”Expertiză Brătianu 5” emis de prof. Valeriu Stoian și solicitările de clarificări catre UPT.

Expertiza Bratianu 5

Cerere clarificare autenticitate expertiza Valeriu Stoian

Cerere clarificare activitate didactica si cercetare Nicolae Robu

Restul documentelor citate și corespondența avută cu Primăria Timișoara sunt disponibile la solicitarea organelor de cercetare.

Solicit organelor de cercetare penala tragerea la răspundere a celor ce se fac vinovați de comiterea infracțiunilor descrise mai sus.

Nota editorului: Acest articol prezintă opinia autorului, nu a publicației. Pentrutimisoara.ro încurajează exprimarea liberă, timișorenii au ocazia să se înregistreze pe site folosind link-ul înregistrare din partea de sus și să publice articole în care își exprimă opinii, nemulțumiri, sau chiar sesizări. Pentrutimisoara.ro a inițiat acest proiect pentru ca vocea cetățenilor să fie auzită, dar nu răspunde pentru conținutul articolelor autorilor săi. Vezi mai multe aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.