Apartamentele în blocuri noi s-au scumpit considerabil în primele nouă luni ale anului la Timișoara, arată o analiză a portalului Imobiliare.ro.  Aproape 100 de euro pe metru pătrat este diferența dintre un imobil situat într-un bloc nou și altul construit înainte de 1989.

”Cu excepția Bucureștiului, unitățile locative din ansamblurile rezidențiale s-au scumpit mai mult decât cele din blocurile ridicate înainte de Revoluție – fapt ce a dus, în majoritatea cazurilor, la o accentuare a ecartului dintre cele două categorii de locuințe”, spune Daniel Crainic, analist imobiliar. 

Conform datelor Imobiliare.ro, în orașul din vestul țării, diferența de preț dintre un apartament nou și unul vechi era, la începutul lunii octombrie, de 73 de euro pe metru pătrat, aproximativ 9%, în creștere față de 46 de euro pe metru pătrat la finele lui 2013. În decurs de nouă luni, locuințele noi s-au apreciat cu 7,9%, de la 832 la 898 de euro pe metru pătrat util, în vreme ce prețul cerut pentru apartamentele vechi a crescut cu aproape 5%, de la 786 la 825 de euro pe metru pătrat.

De cealaltă parte, la polul opus se află Cluj-Napoca. Este singurul oraș în care locuințele noi sunt mai ieftine decât cele vechi, principalul motiv fiind amplasamentul și anume faptul că o mare parte din oferta pe segmentul nou este situată în Florești și nu în Cluj-Napoca.

Apartamentele vechi sunt cu aproximativ 10% mai scumpe decât cele noi, diferența fiind în scădere având în vedere că la finalul anului trecut aceasta se situa în jurul valorii de 20%. Apartamentele din ansamblurile rezidențiale clujene s-au scumpit în primele nouă luni ale anului cu aproape 13,2%, de la 797 la 902 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuințele din blocurile vechi s-au scumpit cu 2%, de la 970 la 990 de euro pe metru pătrat util.

În capitală, diferența dintre prețul mediu cerut pentru un apartament nou-construit și unul vechi este de aproximativ 11% – o scădere sensibilă având în vedere că la finele anului trecut diferența era de 20%. Bucureștiul este singurul mare oraș al țării în care locuințele amplasate în blocuri noi au continuat să se ieftinească în 2014, acestea consemnând un recul de 5,3% la nouă luni, de la 1.184 la 1.121 de euro pe metru pătrat. Unitățile locative din blocurile vechi, pe de altă parte, au înregistrat un avans de 2,6%, de la 982 la 1.008 euro pe metru pătrat. 

(sursa foto: business24.ro)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.