În cursul săptămânii trecute Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) a purtat discuții cu Ministrul Muncii pe marginea revendicărilor salariaților din administrația publică locală.

Angajații Primăriei Timișoara nu sunt interesați de revendicările cerute de FNSA. Drept dovadă este situația cu privire la numărul de salariați care și-au dat acordul privind participarea la greva generală din data de 12 iulie. Din totalul angajaților din primărie doar o persoană va participa la această acțiune, 11 persoane au transmis că NU vor participa, iar restul nu sunt interesați.

greva primaria timisoara

Potrivit informațiilor oferite de FNSA negocierile au durat aproximativ 7 ore, timp în care s-a convenit supra unui acord de suspendare a grevei, care conținea următoarele aspecte:

  1. Referitor la norma de hrană şi tichetele de vacanţă: Ministrul Muncii se angaja ca în prima şedinţă de guvern după terminarea vacanţei parlamentare – 07.09.2016 să promoveze un act normativ care să reglementeze acordarea acestora pentru salariaţii din administraţia publică locală;
  2. Referitor la creşterea salarială: începând cu data de 15 iulie, vor fi demarate discuţiile pentru legea unitară de salarizare, pornind de la principiile Legii nr. 284/2010 şi valoarea punctului de referintă 1250; în cadrul acestei legi, administraţia publică locală din România urma a fi considerată o ramură prioritară, deoarece este necesară reducerea discrepanţelor salariale în raport cu celelalte sectoare bugetare.

După ce au fost stabilite și ultimele aspecte de natură tehnică, acordul a fost trimis spre printare pentru a fi semnat de către toate părţile implicate în negociere. Însă ceea ce s-a discutat și stabilit, nu a mai fost respectat, forma finală a documentului fiind total diferită de acordul inițial, lipsind termenele clare de finalizare şi angajamentele ferme. În schimb, a fost introdus un angajament al reprezentanţilor Guvernului României de formare al unui grup de lucru, care să analizeze posibilitatea acordării drepturilor solicitate.

Drept urmare a lipsei de seriozitate din partea Guvernului României pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă salariații din administrația publică locală din țară, FNSA continuă acţiunile de protest şi va organiza, în data de 12.07.2016, grevă generală cu întreruperea programului de lucru pe durata întregii zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.