În noiembrie 2014 Comisia Europeană a anunțat punerea în aplicare a unui plan de investiții în valoare de 315 miliarde de euro. Planul avea rolul de a relansa economia Europei și de a aduce cât mai mulți oameni în câmpul muncii.

Planul Junker se bazează pe trei axe principale estimându-se că măsurile propuse ar putea aduce PIB-ului Europei, în următorii 3 ani, aproximativ 400 de miliarde de euro și ar putea crea peste un milion de locuri de muncă

În momentul de față 22 de țări ale UE au depus proiecte prin acest fond, însă România se află printre cele 6 state care nu au reușit nici până în prezent să dețină un proiect semnat.

Imediat după apariția Planului Junker țara noastră a aplicat cu o serie de proiecte mici, 2.000 mai exact, însă niciunul nu este acceptat.

” Finanțarea unui proiect românesc amplu de investiții cu bani europeni ar trebui să fie ambiția și prioritatea anului a guvernului Cioloș”, spune Andreea Paul, prim-vicepreședinte PNL.

Printre statele cu cele mai multe proiecte adoptate se află Italia (17 proiecte), Franța (17 proiecte), Marea Britanie (13 proiecte) sau Spania (9 proiecte), inclusiv Bulgaria are un proiect aprobat, deși se află printre statele cu cele mai puține proiecte depuse, doar 18.

Cele mai multe proiecte europene depuse au fost în domeniul transporturilor, al energiei și al economiei digitale. Cele mai multe proiecte românești sunt în domeniul economiei digitale (89), resurse și mediu (77 de proiecte) și transport (76). Multe și mici. Valoarea totală a proiectelor depuse de România în domeniul transporturilor și al energiei este de aproximativ 50 de mld euro.

Foto: cursdeguvernare.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.