Premieră educațională în România! Un program inovativ care-i ajută pe studenți să-și găsească un loc de muncă mai ușor a fost lansat, luni, la Universitatea de Vest. Este vorba despre programul “The Duke of Edinburgh’s International Award”, care se află sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României.

Invitat special a fost Alteța Sa  Regală, Principele Nicolae al României, care le-a explicat studenților importanța acestui program, dezvăluind mai multe aspecte:

“Universitatea de Vest din Timișoara este prima universitate din România în care se implementează programul EDU for LIFE. Acest program nu este implementat la nicio universitate din Marea Britanie, este un pas important. (…) Am fost în Africa, moment în care am urcat pe Muntele Kenya. Mi-a fost frig, eram ud, murdar, uram pe oricine și pe orice pentru că, după trei zile de mers, încă nu ajunsesem în vârful muntelui. În total, am urcat muntele de șase ori, iar de cinci ori în calitate de lider. De ce atât efort? Pentru a admira priveliștea impresionantă a răsăritului de soare deasupra norilor, cea mai minunată priveliște din viața mea. Această experiență m-a ajutat să mă dezvolt din punct de vedere personal”, a declarat Alteța Sa Regală, Principele Nicolae al României.

Totodată, Majestatea Sa le-a vorbit studenților despre importanța voluntariatului, dar și despre ultima experiență pe care a avut-o la un centru pentru copii cu dizabilități.

“Această experiență a fost o perioadă dificilă, care m-a marcat, nici nu pot descrie ce am simțit. În copilărie, eram reticent când vedeam pe stradă copii cu dizabilități, cu sindrom Down pentru că nu aveam experiența necesară să-i înțeleg. Dar acum am descoperit o lume în care acești copii oferă dragoste, inspirație. Dacă aveți o provocare, nu ezitați să o acceptați, dacă este ceva ce nu cunoașteți, cercetați și cercetați, dacă începeți ceva, duceți la bun sfârșit indiferent care sunt piedicile”, a subliniat Alteța Sa Regală, Principele Nicolae al României.

Cu o durată de trei ani, programul se adresează tuturor studenților. Astfel că în primul an vor beneficia de el 500 de studenți de la toate facultățile din cadrul UVT: în primul an tinerii vor fi ajutați să-și dezvolte caracterul, în anul al doilea vor începe să se dezvolte profesional, iar în an treilea an se vor familiariza cu cerințele angajatorilor.

“Programul își propune să aducă mai aproape studenții UVT de piața muncii, să îi sprijine în dezvoltarea și identificarea acelor aptitudini solicitate de către angajatori. Universitatea trebuie să însemne mai mult decât definiția clasică a acesteia. Ea trebuie să ofere tinerilor acel puls de valoare care face diferența pe o piață tot mai competitivă. Am convingerea că proiectul EDU for Life și programul The Duke of Edinburgh’s International Award vor contribui semnificativ la aceste deziderate ale noastre”, spune rectorul Universității de Vest, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Printre altele, parcurgerea etapelor EDU for Life va presupune: înțelegerea principiilor și a pașilor ce trebuie parcurși pentru a ajunge la excelență personală; dezvoltarea competențelor verbale într-o limbă străină, a vocabularului, a clarității gândirii și vorbirii; evaluarea inteligenței emoționale și sociale; pregătirea pentru lumea corporate.

DSC03687 DSC03688

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.