primaria timisoara

Primăria Timişoara a publicat primul set de date în format deschis pe portalul Guvernului României data.gov.ro. Este vorba de nomenclatorul stradal al Timişoarei, primul fişier dintr-o serie de informaţii care vor fi transpuse în format deschis, gratuit, permițând un grad mai mare de reutilizare.

Organizaţiile Open Data care activează la nivel central doresc să transforme experienţa Timişoarei într-o poveste de succes, dinamizatoare şi pentru alte oraşe. În acest sens, au avut loc o serie de întâlniri cu privire la seriile de date cu caracter deschis care vor fi publicate pe portalul data.gov.ro, precum şi la procedurile de lucru. Aceste date se adresează unor dezvoltatori de programe şi de site-uri, care le pot folosi în interesul publicului larg.

“Primăria Municipiului Timişoara a decis să expună seturi de date în format deschis către populaţie, mediul de afaceri şi comunitatea ştiinţifică. Date importante de la statistici, date geografice, de trafic sau transport urmează să fie colectate şi expuse în acelaşi format. Astfel, datele sunt accesibile și permit un schimb larg de cunoştinţe, facilitând dialogul între cetăţeni şi autorităţile locale. Datele deschise încurajează participarea şi comunicarea şi conduc către inovaţie şi dezvoltare”, afirmă Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.

Site-ul data.gov.ro este punctul central de acces pentru seturile de date deschise livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice, ajutând publicul să găsească, să descarce și să folosească informațiile generate și deținute de structurile administrative.

În plus, s-a propus emiterea unei Hotărâri a Consiliului Local, prin care să se aprobe regulamentul-cadru al unei colaborări în regim de voluntariat, având ca scop publicarea electronică a datelor cu caracter deschis.

“Deschiderea și viziunea Primăriei Timișoara în ce privește utilizarea datelor deschise este una remarcabilă, una ce sperăm să inspire și mai multe instituții. Comunitatea locală din Timișoara este una dintre cele mai active și mai bine organizate – fapt ce a făcut posibil ca setul de date încărcat să fie unul de mare valoare. Ne dorim ca această activitate de a publica seturi de date să fie doar la început pentru Primăria Timișoara și ca acest moment să reprezinte un îndemn și pentru alte instituții ale administrației locale”, se arată în comunicatul  Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.