Acum câteva zile, în Piaţa Victoriei, din Bucureşti a  avut loc  lansarea candidaturii lui Klaus Iohannis la funcţia de Presedinte al României. S-a estimat un număr de 30.000 de susţinători şi simpatizanţi ai ACL, care au fost  prezenţi la eveniment.

Surprinzător a fost faptul că unul dintre  cele mai scurte discursuri a fost chiar a prezidenţiabilului Klauss Iohannis, care a vorbit în jur 13 minute, spre deosebire de discursul lui Victor Ponta, de săptămâna trecută, care a durat 19  minute.

În ambele discursuri se observă dimensiunea umană, dimensiunea profesională şi dimensiunea politică a candidaţilor. Ambii au preferat să nu îşi atace frontal contracandidatul şi să facă apel la solidaritate, respectiv schimbare.

Spre deosebire de cei doi,  la un miting USL  din 2012 fostul prezidenţiabil Crin Antonescu a ţinut un discurs de 25 de minute, care a fost aplaudat îndelung, creând  emoţie şi frenezie printre susţinători. Anonescu a vorbit pe atunci despre problemele cotidiene din societatea românească, a vorbit despre România puternică şi  România europeană.

Ponta se va folosi în viitoarea campanie de elemente carismatice pentru a-şi asigura victoria

Între timp Ponta a adoptat prima parte a mesajului şi l-a transformat în sloganul său de campanie, Iohannis a preluat la rându-i a doua parte şi a vorbit despre viziunea sa cu privire la România europeană.

Retorica lui Crin Antonescu a fost centrată pe adversar, iar adversarul său a fost mai mereu Traian Băsescu, exceptând ultima perioadă din mandatul de preşedinte al PNL. Dincolo de discursul sau anti Băsescu, Crin Antonescu a preferat să îşi adauge şi elemente de naţionalism  poziţiilor sale publice, lucru care a entuziasmat audienţa şi mai mult.

Dintre cei doi favoriţi la prezidenţiale, Victor Ponta şi Klasuss Iohannis, orator mai bun este cu siguranţa Crin Antonescu. Din păcate pentru  fostul preşedinte PNL mişcările politice de mutare a partidului de la ALDE la PPE, respectiv ieşirea din USL şi noua construcţie alături de PDL au condus la ieşirea sa din cursa prezidenţială.

Un preşedinte bun orator are ca rol motivarea propriului popor, vom observa că în momentele de criză, indiferent de certurile politice din interiorul unei naţiuni,  acesta se va uni în jurul liderului său, iar întotdeauna instrumentul principal va fi discursul şi gestul liderului. Ceea ce îi deosebeşte pe cei trei lideri este profilul lor. În timp ce Antonescu este tipul de lider carismatic, ceilalţi doi sunt tipuri de lider raţional-legal.

Sursa foto: activenews.ro

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.