În anul 1994 s-a început construirea unui nou Spital Clinic Municipal, pentru că se dorea ca toate secțiile vechiului spital să se afle într-o singură locație. Din lipsă de fonduri lucrările au fost oprite în 2000. Astăzi,  printr-un parteneriat public-privat ar putea reîncepe  și s-ar pune bazele unui noi sistem de sănătate în partea de Vest a țării.

În acest caz sectorul privat cooperează cu autoritățile publice, oferindu-le capitalul și personalul necesar pentru asigurarea unor servicii publice de calitate. În Anglia și Turcia aceste sisteme funcționează perfect, pentru că este un mecanism bun prin care sectorul public, prin implicarea sectorului privat reușește să obțină valoare în schimbul banilor.

La Iași, Cluj și Craiova s-au construit spitale regionale din fonduri europene, la Timișoara însă, un asemenea spital s-ar putea construi doar printr-un parteneriat public-privat.

„Noi, ca Minister al Sănătății, realizăm că nu putem reprezenta soluția universală pentru sistemul sanitar. Trebuie să promovăm alternative serioase pentru a moderniza infrastructura. Prin acest management mixt se vor rezolva multe probleme din spitalele noastre ” , a afirmat Secretarul de Stat din Ministerul Sănătății, Dorel Săndesc.

Primăria intenţionează ca prin proiectul realizat prin intermediul parteneriatului public-privat să obţină cadrul adecvat prestării serviciilor medicale în regim public, și aici intră reparațiile, aparatura modernă, medicamentele etc.

Înainte de toate, un parteneriat între Ministerul Sănătății și autoritățile locale ar fi binevenit, pentru că acestea ar putea interveni și suplimenta cheltuielile de persoanal.

„Dacă într-o comunitate există o criză de medici. Nu au medic oftalmolog, dar au multe probleme de oftalmologie, poate atunci având această prioritate legală, conducerea, autoritățile, primarul va considera de  exemplu că e mai important un oftalmolog decât niște palmieri. Este doar un exemplu”, a mai spus Săndesc.

Ultimul dintre proiectele realizate printr-un parteneriat public-privat este  secția de radioterapie, de la Spitalul Județean Sibiu. Acolo medicii sunt angajați de partea privată, evident și salarizarea este alta.

Se lucrează la acest pachet și se dorește  lansarea în Parlament în această toamnă, iar în primele luni ale anului viitor această propunere legislativă ar putea deveni funcțională. Dar totul se va decide după o întâlnire între Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor, Societăți Profesionale, Societăți Civice și Sindicate.

Pentru o competiție egală, se mai dorește posibilitatea de activitate de timp privat și în spitalele publice, astfel după program, când o parte din sălile pentru operație rămân neutilizate, fără a afecta programul de urgență, medicii vor putea desfășura activitate de tip privat și în spitalul care aparține statului. Acest model ar  putea rezolva multe probleme, afirmă responsabilii.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.