Drona-Phantom-cu-GoPro-HERO

Printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial pe 21 ianuarie 2014, dronele pentru filmat şi fotografiat nu vor mai putea fi folosite fără aprobare de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Dronele sunt folosite frecvent de amatori pentru a prelua imagini aeriene spectaculoase.

Ministerul Transporturilor a hotărât că acestea pot încurca traficul aerian. Astfel, în ordin, se arată că măsurile nu se aplică dronelor mai mici de un kilogram, atâta timp cât pe ele nu este montată aparatură pentru filmare sau transmisie de date.
„(2)Prezentul ordin nu se aplică:

a) aeromodelelor, aşa cum acestea sunt definite şi clasificate de către Federaţia Internaţională de Aeromodelism şi de către Federaţia Română de Modelism, atunci când sunt utilizate în cadrul competiţiilor, demonstraţiilor aeriene sau al altor manifestaţii oficiale organizate de Federaţia Română de Modelism;

b) aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord şi cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 1 kg, atât timp cât:

– sunt operate într-o zonă deschisă, fără construcţii cu destinaţia de locuinţă;

– sunt operate fără depăşirea câmpului vizual al persoanei care asigură comanda aeronavei de la sol, dar nu mai mult de 150 m distanţă pe orizontală şi de 100 m distanţă pe înălţime faţă de această persoană;

– nu au montate pe ele aparatură pentru filmare sau transmisie de date.

(3) Răspunderea pentru eventuale daune provocate ca urmare a operării aeromodelelor şi aeronavelor prevăzute la alin. (2) revine în totalitate persoanelor care asigură comanda acestora de la sol.”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.