Mineriada, un subiect controversat pentru care nu a răspuns încă nimeni și probabil că nici nu o să răspundă. Timișoara nu uită! După aproape 25 de ani se trece totul sub o pătură de uitare convenabilă pentru cei aflați la putere și asta pentru că adevărații “păpușari” veghează din umbră.

Și pentru că Timișoara nu uită aceste grozăvii, acea confruntare brutală și lipsită de umanitate timișorenii vor putea să comemoreze cele 746 de victime și peste 100 de morți ai mineriadei prin transformarea Pieței Operei într-o mare de lumini,  în data de 14 iunie, cu începere de la ora 20.30.

mineriada

În 13 iunie 1990, dis de dimineață au sosit muncitorii de la IMGB în Piața Universității și scandau “ Moarte intelectualilor!”, “ IMGB face ordine!” și “ Noi muncim, nu gândim!”. Între timp au ajuns la fața locului și trupele USLA care au încercat să âină mulțimea sub control, însă sub îndemnul unor dintre participanți lucrurile au degenerat și s-a folosit violența. Mulțimea a reușit să răstoarne o autoutilitară a celor de la USLA  din care ulterior au fost confecționate cocteiluri Molotov. În scurt timp deasupra Pieței Universității se ridicau nori groși de fum. În seara aceleiași zile trei garnituri de trren pline cu mineri au plecat din Petroșani spre București.

„Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită”, a fost mesajul lui Ion Iliescu din seara zilei de 13 iunie.

mineri

14 iunie, intră în scenă Miron Cozma, care ajunge în București la ora 4 dimineața în fruntea minerilor. La sosire au foat preluați de SRI care le-au indicat punnctele cheie din bucurești, unde urmau să acționeze. Astfel că, au ocupat balconul Facultății de Geologie, au devastat o colecție unică în Europa de flori de mină și zăcăminte geologice. La fel au stat luuccrurile și în ceea ce privește Facultatea de Litere, Facultatea de Matematică și Institutul de Arhitectură Ion Mincu.

Profesorii și studenții au fot luați la bătaie, sediile PNȚCD și PNL au fost devastate sub false pretexte. Marian Munteanu, liderul studeților, a fost bătut și aruncat în fântâna de la Universitate, aceași soartă au avut-o și alți lideri ai studenților.

Televiziunea Română a fost ocupată și ea, iar în scurt timp Bucureștiul a fost practic asediat. Multe persoane “suspecte” au fost ridicate de pe stradă, bătute, arestate și interogate la o unitate militară din Măgurele.

15 iunie a fost ziua în care minerii au fost urcați în autobuze și duși la complexul Romexpo, unde ION ILIESCU le-a mulțumit pentru că au salvat democrația, iar acțiunea lor a fost catalogată ca fiind un act vitejesc. La scurt timp intervenția minerilor a luat sfârșit, aceștia au fost conduși spre Gara de Nord, unde îi așteptau trenurile spre Valea Jiului.

 Foto: wikipedia

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.