Lucrările de retehnologizare de la Colterm au fost finalizate. Acestea au inclus și schimbarea țevilor deteriorate pentru a reduce pierderile de agent termic dintre CET și punctul termic de unde începe distribuția către consumatori.

“Suntem la finalizarea lucrărilor la unul dintre cele mai importante proiecte pe care primărie municipiului Timişoara le-a dezvoltat pe fonduri europene, în cursul acestui exerciţiu financiar. Proiectul are în primul rând un aspect legat de alinierea la standardele de mediu, ceea ce înseamnă practic posibilitatea ca CET-urile să funcţioneze în continuare, în condiţiile standard de mediu ale Uniunii Europene, ne referim aici la noxe, la pulberi, la tot ce se emite atât în CET Centru cât şi în CET Sud, pe de altă parte se referă la retehnologizarea unor cazane şi a unor pompe care permit o eficienţă energetic sensibil mai mare pentru ambele CET-uri.Din punctul de vedere al consumatorului final cel mai important lucru din acest proces pe care l-am început în mai 2012 şi pe care îl finalizăm ca lucrări în momentul de faţă, înseamnă o menţinere la un preţ acceptabil a gigacaloriei produsă în mod centralizat, o menţinere care se desfăşoară în condiţiile în care preţurile la materiile prime au o creştere galopantă”, spune viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu.

Potrivit reprezentanților instituției, aproximativ 30 km de țeava va fi schimbată în următoarea perioadă. Acest lucru este necesar pentru reducerea pierderilor Colterm şi anume, reabilitarea reţelei de transport şi distribuţie. Pentru aceasta este nevoie de 25 de milioane de euro.

“Fără acest proiect Colterm nu ar mai fi existat! Asta pentru că Agenţia de Mediu ar fi dispus închiderea acestei central, inclusiv cea de la CET Sud, pentru că existau noxele mult peste paramatrii de funcţionare. Iar pentru clienţii Colterm înseamnă viitor, pentru că va funcţiona în continuare această societate şi că vor beneficia în continuare de agent termic. Condițiile de viață din Timișoara cred că sunt cele mai importante până la urmă pentru toți. Ăsta este viitorul. În Europa, sistemul centralizat este cel care funcționează”, spune directorul general interimar Colterm, Cristian Mircea.

Întreaga investiție a proiectului se ridică la peste 200 milioane de lei, o mare parte de la UE, mai exact peste 95 de milioane de lei, 85 de milioane reprezintă contribuţia din bugetul de stat, iar restul de la bugetul local. Proiectul a fost derulat în parteneriat cu Primăria Timişoara.

DSCF0002 DSCF0017 DSCF9973 DSCF9975 DSCF9981 DSCF9983 DSCF9984 DSCF9989 DSCF9992 DSCF9993 DSCF9998 DSCF9999

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.