O nouă stație de epuare a apelor uzate din Timiș va fi inagurată joi la Recaș. Evenimentul face parte din cadrul proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”.

Stația de la Recaș reprezintă o investiție de peste 9 milioane de lei, finanţată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.Potrivit reprezentanților Aquatim, staţia de epurare este proiectată să funcţioneze cu un debit maxim de 105 metri cubi pe oră și poate deservi până la 5.500 locuitori. Tehnologia de epurare cuprinde treapta mecanică, biologică şi de epurare avansată pentru eliminarea fosforului şi azotului şi dezinfecţia cu ultraviolete. În plus, tehnologia include tratarea nămolului prin îngroşare şi deshidratare până la 35% substanţă uscată.

Funcţionarea staţiei este monitorizată on-line şi automatizată, achiziţia de date şi conducerea proceselor de tratare se face cu echipamente comandate la distanţă. Efluentul stației de epurare se deversează în râul Timiș.

Întreaga investiție este de peste 5 milioane de lei, din care: 73,93% fonduri nerambursabile, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13,04% asigurat de Aquatim SA, 11,30% de la bugetul de stat şi 1,73% de la autorităţile locale. 

Proiectul cuprinde investiţii în extinderea şi reabilitarea sistemelor de distribuţie şi de tratare a apei potabile precum şi pentru colectarea şi epurarea apelor uzate în localităţile: Timişoara, Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Buziaş, Recaş, Gătaia, Făget, Ciacova, Săcălaz, Sânmihaiu Român şi Utvin. Lucrările însumează extinderea reţelei de canalizare cu aproximativ 200 km, extinderea reţelei de apă cu aproximativ 100 km, construcţia a 7 staţii noi de epurare a apei uzate şi construcţia a 3 staţii noi de tratare a apei potabile.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.