Că Timișoara e un oraș în pragul falimentului, nu mai e de mult o noutate. Se vede cu ochiul liber pe străzile orașului, tot mai distruse și sufocate de mormane de gunoi… în autobuzele RATT, care circulă tot mai rar… în apa caldă de la COLTERM, care e mai rece decât apa rece… samd. Ce nu se vede însă, este magnitudinea dezastrului în care am ajuns după 6 ani de dezvoltare ”în forță” dar incompetent de haotică și inutilă, propovăduită cu aroganță și fanfaronadă de primarul prof. univ. dr. doc. Nicolae Robu și ”aparatul lui de specialitate”.

Săptămâna trecută am aflat că Primăria Timișoara nu și-a achitat certificatele scadente listate la Bursa de Valori București. Pentru cine nu știe, aceste certificate sunt un împrumut pe care primăria îl ia de la cetățeni și pe care se angajează să îl restituie cu dobânda aferentă și la data scadentă. Eșecul Primăriei Timișoara de a deconta certificatele scadente la BVB, echivalează cu neplata unui împrumut – datoria neplătită nr. 1. a primăriei lui Nicolae Robu.

Tot săptămâna trecută am aflat că primarul Nicolae Robu vrea sa facă un nou împrumut de 213 milioane de lei, cu care sa plătească alte împrumuturi scadente. De ce vrea Robu să plătească un împrumut cu alt împrumut, la care se adaugă alte dobânzi la dobânda deja plătită…? Pur și simplu ca să obțină o perioadă de grație de 3 ani, după care plata datoriilor rezultate din conducerea incompetentă și frauduloasă a Timișoarei nu va mai fii problema lui, ci a următorului primar. Aceasta este datoria neplătită nr. 2 a primăriei lui Nicolae Robu.

Și tot săptămâna trecută am aflat de la city-managerul Robert Kristof (marioneta primarului Robu instalată la conducerea serviciilor falimentare de utilitate publică ale Timișoarei) că primarul Nicolae Robu MINTE în legătură cu creșterea de taxe și impozite anunțată recent, la a cărei dezbatere publică Robu a repetat în mod obsesiv că: ”sumele colectate vor fii folosite la dezvoltarea orașului – asta v-o garantez eu.”  Aflat în emisiunea ”Vocile Banatului” la Digi24 Timișoara, city-manager-marioneta Robert Kristof îl contrazice pe șeful lui prin declarația de la min. 7 al înregistrării de aici… unde spune cu subiect și predicat că, sumele colectate din mărirea de taxe și estimate a fi de cca. 75 milioane… aproape ar acoperi deficitul de 78 milioane la fondul de salarii. Prin urmare creșterea de taxe trâmbițată de Robu ca o necesitate de dezvoltare a orașului, acoperă fix gaura primăriei pentru plata salariilor și nimic mai mult. Așadar datoria neplătită nr. 3 a primăriei lui Nicolae Robu.

Finalmente, în ședința ”de îndată” a CLT convocată tot săptămâna trecută, Consilierul Local PSD Dan Idolu a descoperit o încercare de înșelăciune pusă la cale de primarul Nicolae Robu și ”aparatul lui de specialitate” care, împreună cu grupul de Consilieri PNL au încercat să aprobe în mod fraudulos o rectificare bugetară prin care să crească cotele de salarii pentru diverse departamente din primărie, ascunzând-o printre articolele proiectului de lege dedicat împrumutului pentru COLTERM.

Cu această ocazie, a ieșit la iveală și magnitudinea dezastrului în care se află bugetul Timișoarei sub conducerea ”liberală” a lui Nicolae Robu – o gaură de 150.000.000 lei pe care ”aparatul de specialitate” al primarului Robu i-a cheltuit – fără să-i aibă – pe tot soiul de așa zise ”proiecte” fantasmagorice de dezvoltare ”în forță”, multe încredințate direct unor firme de casă… datorie pe care Robu încearcă acum să o scoată din buzunarul timișorenilor, sau să o rostogolească pe umerii următorului primar, printr-un nou credit cu perioadă de grație de 3 ani – timp în care Robu și-ar termina mandatul de primar ”în forță”, fără să fie nevoit să declare falimentul Timișoarei. 

Update 1: Drept la replică trimis de către Robert Kristof

“Am citit în articol faptul că am declarat că banii pierduți <<aproape ar acoperi deficitul de 78 milioane la fondul de salarii>>. NU am afirmat așa ceva iar pe înregistrarea video se poate observa acest lucru. Vă rog să corectați articolul.”

Update 2: Răspuns la drept la replică

Pentru clarificarea cititorilor și ce anume a spus dl Kristof în emisiune, publicăm transcrierea pasajului respectiv:

Am vrut să vedem cât de impactați am fost din schimbarea codului fiscal si scăderea impozitului pe venit, iar la începutul anului era foarte greu să știm sumele care le-am fi pierdut. Spuneați mai devreme, dle Cadar, de o estimare a banilor recoltați(n.r. după majorarea taxelor), undeva la 75.000.000 lei și noi estimăm că deficitul este undeva la 78.000.000 lei, deci aproape s-ar acoperi integral schimbarea contribuției (n.r. pentru venituri salariale de la angajator la angajat).” a declarat Robert Kristof la Digi 24 Timișoara.