Prima ediţie a festivalului Internaţional de Muzică Contemporană Timsonia începe sâmbătă, de la ora 19 la Timişoara. Din program fac parte creaţii ale unor tineri compozitori din ţară şi străinătate, în cadrul a cinci concerte unde vor fi prezentate nouă prime audiţii absolute.

Lucrările sunt dedicate festivalului și sunt interpretate de percuţionistul Doru Roman, pianistul Mihai Măniceanu, acordeonistul italian Luca Piovesan; ansamblul Duo Carillon din Germania; Ansamblul Impact XXI din Cluj-Napoca; Trio Contraste, Ansamblul Percutissimo, Trio Act şi Ansamblul Atem din Timişoara.

Totodată, vor avea loc patru conferinţe deschise publicului, pe teme ce ţin de fenomenul muzicii contemporane şi al dezvoltării acestuia.

„Aflat în primul an, acest festival  s-a născut din dorinţa de a pune în evidenţă deosebita forţă creatoare a tinerei generaţii care activează în domeniul muzicii clasice. Timsonia adună laolaltă muzicieni foarte talentaţi din centrele culturale de referinţă ale ţării. Publicul timişorean va avea posibilitatea de a auzi pentru întâia oară creaţii semnate de tineri creatori din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi sau Timişoara, dar şi din Ungaria, Austria, Germania, Italia, Isreal, Coreea de Sud sau Statele Unite ale Americii”, susține conf.univ.dr. Ortensia Miclea,  director de departament Muzică-Actorie din cadrul UVT.

Festivalul se va desfăşura până în 28 octombrie, iar concertele vor avea loc la Sala Capitol sau la Facultatea de Muzică din cadrul UVT.

Accesul publicului este gratuit. Evenimentul este organizat de Facultatea de Muzică şi Teatru din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, în parteneriat cu Filarmonica “Banatul” şi Asociatia Pro Philharmonia. 

Program :

 În 25 octombrie, de la ora 19, în sala Capitol, Doru Roman și Ansamblul Percutissimo, invitat Ion Bogdan Ștefănescu (flaut Muramatsu);

În 26 octombrie, ora 13, în sala Orpheum (Piața Libertății), Ansamblul Impact XXI (soprană, trombon, pian); 26 octombrie, ora 19, sala Capitol, Duo Carillon (orgă, percuție) și Trio Contraste (pian, flaut, percuție);

În 27 octombrie, ora 19, Sala Orpheum, Mihai Măniceanu (pian) și Trio Act (clarinet, vioară, pian);

În 28 octombrie, ora 19, în sala Orpheum concertează Alexandra Guțu (violoncel), Luca Piovesan (acordeon) și Ansamblul Atem, iar dirihor va fi Cezar Verlan. Intrarea este liberă la toate concertele şi conferinţele festivalului.

(sursa foto: vinsieu.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.