Ieri, la secția de ortopedie a Spitalului Județean din Timișoara, a fost realizată prima intervenție chirurgicală cu ajutorul unui sistem de navigație (GPS).

Operația este o premieră națională și euro regională, deoarece medicii din România au folosit pentru prima dată un sistem care le indică, pe un monitor, locul unde trebuie să intervină.

Doi bătrâni, care sufereau de o afecțiune care le-a uzat articulațiile genunchiului, au beneficiat deja de operație. La aceste prime intervenții, specialiștii de la Timișoara au fost ajutați de un medic venit din Dubai. Spre deosebire de modul tradițional de operare, acest sistem este mult mai precis, iar asta garantează și o durată de funcționare a protezei de cel puțin 20 de ani.

În viitor toate intervențiile chirurgicale de protezare vor fi efectuate doar cu acest sistem de navigație. Pacienții asigurați în România vor beneficia gratis de proteze, deoarece cheltuielile vor fi plătite în totalitate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și de Ministerul Sănătății, prin programele naționale de sănătate.

„Intervenția se complică în clipa în care folosești sistemul de navigație prin faptul că trebuie să urmărești anumiți parametri, trebuie să inseri anumiți senzori la nivelul articulației care urmează a fi protezată, în plus timpul se lungește cu aproximativ 30 minute, dar se merită de folosit acest sistem, pentru că rezultatele postoperatorii se apropie de perfecțiune”, a afirmat Marian Petrașcu, șef secție Clinica II Ortopedie-Traumatologie.

Universitatea de Medicină din Timișoara și Ministerul Sănătății au achitat o sumă în valoare de 180,000 de euro pentru achiziționarea aparatului, iar firma care l-a construit a donat spitalului două proteze.

În zilele următoare și într-un spital public din București se va efectua prima operație prin GPS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.