Reprezentanții producătorilor de cultură atrag atenția publicului că, în ciuda asigurărilor unor politicieni, timbrul cultural are un traseu tot mai lin prin comisiile parlamentare, existând pericolul real ca această lege care scumpește produsele culturale și, implicit, limitează accesul publicului la ele să fie în final adoptată. 

În primul rând, Comisia de Buget a Camerei Deputaților a avizat ieri favorabil controversata inițiativă de stabilire a unui timbru cultural de 1 leu pentru orice carte de beletristică, cu susținerea semnatarilor de la UDMR și PNL ai proiectului, prezenți în sală. Proiectul de lege, care a generat numeroase dezbateri în primăvara acestui an, rămâne astfel doar în discuția Comisiei de Cultură din Camera Deputaților.

În al doilea rând, Comisia de Cultură a Senatului se va pronunța săptămâna viitoare cu privire la propunerea de abrogare a legii Timbrului Cultural (35/1994), după aprinse dezbateri care au avut loc în ultimele două săptămâni. Inițiatorul proiectului de abrogare, deputatul Mihai Sturzu, le-a atras atenția colegilor senatori că abrogarea timbrului cultural ” înseamnă abrogarea comunismului din cultura română”, opinie cu care suntem întru totul de acord.

Timbrul cultural reprezintă o  sumă care trebuie plătită de românii care achiziționează orice carte de beletristică (2%), bilet la spectacol (5%)  de teatru, de cinema sau  de muzică (inclusiv la Festivalul George Enescu, aflat în desfășurare), produse muzicale (2%), opere de arta  (0,5%) si proiecte de arhitectura  pentru orice tip de constructie (0,5‰ din valoarea investiţiei ) etc. Aceste sume se fac venit în beneficiul unor asociații de creatori care de cele mai multe ori nu au nicio contribuție la acel act cultural și care folosesc sumele de banii în mod netransparent.  Producătorii de cultură și institutiile publice (teatre, filarmonici, primării etc.) sunt obligate să asigure în mod gratuit colectarea acestor sume și virarea catre entitatile private. Este un sistem de suprataxare cu beneficiari privați unic în lume. În plus, autorii operelor sunt deja remunerați de producători potrivit legii 8/1996, a drepturilor de autor, pe baza negocierii libere între cele două părți, de aceea un timbru cultural nu are o justificare nici din acest sens.

Mai mult, întrucât producătorii de cultură din România nu pot scumpi produsele mai mult decât o susține piața (iar România este o țară cu un consum minimal de cultură/cap de locuitor), acești bani se iau direct din veniturile producătorilor, fiind vorba despre o prejudiciere evidentă a unor operatori economici. O astfel de prevedere legislativă nu mai există nicăieri în lume, pentru nici un segment cultural, conform tuturor scrisorilor transmise de Federația Editorilor din Europa, Asociația Internațională a Editorilor și Federația Internațională a Producătorilor de Muzică.

Avocatul Poporului a fost sesizat pe 13 mai de Asociația Editorilor din România cu un memoriu de neconstituționalitate a legii 35/1994, care instituie Timbrul cultural, iar sesizarea a fost însoțită de o petiție împotriva acestei legi anacronice pe care s-au strâns 12.604 semnături în toate librăriile din România.

Federația Editorilor din România, Uniunea Producătorilor de Fonograme din România, Asociația Producătorilor și Organizatorilor de Spectacole din România precum și alte organizații reprezentand majoritatea producătorilor de cultură s-au pronunțat în repetate rânduri împotriva acestui mecanism al timbrului cultural, inexistent în nici un alt sistem legislativ modern din Uniunea Europeană și din nici un alt stat civilizat.

Foto: cuvintecelebre.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.