Întreprinderile mici şi mijlocii pot beneficia de credite de investiții acordate în cadrul unui program româno-elvețian. Proiectul vizează patru domenii prioritare: producție; servicii medicale; turism; comercializarea sistemelor/ echipamentelor specifice economisirii de energie și a celor care utilizează resurse de energie regenerabile pentru eficientizarea propriei activități.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Economiei au încheiat cu partea elvețiană acordul pentru Programul Româno-Elvețian pentru IMM-uri, proiect care va fi derulat prin CEC Bank.

Potrivit șefului serviciului OTIMMC, Adrian Pășcuță, printre obiectivele programului se numără creșterea numărului de locuri de muncă la nivelul IMM-urilor, îmbunătățirea ratei de supraviețuire a start-up-urilor, precum și cresterea profitabilității celor patru sectoare vizate și a cifrei de afaceri a IMM-urilor. 

“Este un program realizat în colaborare cu Guvernul elvețian care a donat României peste 20 de milioane de franci elvețieni, bani care sunt puși la dispoziția întreprinzătorilor din România. Practic, prin acest program toate IMM-urile pot solicita instituției partenere, CEC Bank, acordarea unor credite cu dobânzi extrem de avantajoase pentru creșterea productivității, dotarea firmei, etc.”, spune Adrian Pășcuță, sef serviciu OTIMMC.

Beneficiarul proiectului este Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism din cadrul Ministerului Economiei.

„Programul reprezintă o preocupare a instituției noastre în ceea ce privește creditarea IMM-urilor, care reprezintă o problemă destul de mare la ora actuală atât în România, cât și la nivelul UE. Consider că parteneriatul cu statul elvețian este unul destul de important având în vedere faptul că IMM-urile din România  întâmpină greutăți pe plan național și european. Este o linie prin care se acordă până la 100.000 de franci elvețieni per IMM, pe o perioadă de cinci ani de zile plus un an perioadă de grație la o dobândă de 1% plus ROBOR”, spune Anca Laura Ionescu, secretar de stat în cadrul departamentului IMM-uri.

Valoarea totală a programului este de peste 28 de  milioane de franci elvețieni, dintre care 20 de milioane sunt fonduri elvețiene. Creditele sunt garantate în proporție de până la 80% din suma împrumutată, iar procentul rămas, de cel puțin 20% este suportat de beneficiarul eligibil sau de un alt garant.

Perioada de implementare a proiectului este de 5 ani de la data semnării acordului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.