Craciun in Ucraina

În Ucraina, Crăciunul este sărbătorit în noaptea de 7 ianuarie. Seara, în Ajun fiecare familie se așează la masă și începe să mănânce atunci când primele stele apar  pe cer. De obicei pe masă se află nu mai mult de 12 feluri de mâncare, care reprezintă câte o lună din an.

Multe tradiții se leagă de fertilitatea pământului.  De Crăciun, pe podea și sub fața de masă se asează semințe de grâu.

Lora este studentă la Facultatea de Drept din Timișoara și povestește despre datinile ucrainiene. „Tradițiile noastre nu diferă prea mult față de cele românești. Avem sarmale, multe preparate din carne, dar și salate. Așadar, sunt la fel ca cele românești. Apoi când se înserează majoritatea tinerilor încep să cânte colinde mergând din casă în casă și urează tuturor oamenilor „Crăciun fericit!” Este o festivitate de grup, multă distracție și oamenii simt binecuvântarea casei. Pe șapte ianuarie Crăciunul este în toi și obișnuim să ne strângem toată familia la masă și să gustăm din preparate”. 

Ucrainienii obișnuiesc să pună în bradul de Crăciun și un păianjen cu pânză. Tradiția spune că păianjenul le va aduce noroc în noul an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.