De aproape șapte ani tot auzim de cardul național de sănătate. O parte dintre români l-au primit, o parte încă trebuie să mai aștepte, pentru că abia din ianuarie 2015 intră în funcționalitate sistemul. Până la momentual actual, din banii alocați bugetului anului acesta, au fost tipărite aproape 11.000.000  din cele 14.000.000 necesare.

Cu ajutorul acestei bucăți de plastic, medicul va avea acces la întregul dosar medical electronic care pe lângă datele de identificare și numărul de asigurat, stochează şi grupa sanguină, Rh-ul, consimţământul pentru donarea de organe și diagnosticele medicale cu risc vital și care vizează bolile cronice, dacă există.

Casa Naţională de Sănătate a asigurat că procesul de distribuire al cardurilor de sănătate se va încheia la finalul lunii noiembrie. Zilele trecute au venit prin Poșta Română și la Timișoara aceste carduri.

Urmează ca din 1 ianuarie 2015, orice român asigurat să fie primit la medic doar dacă are asupra sa bucata de plastic, iar în cazul în care pacientul ajunge la spital în stare gravă sau de inconştienţă, va primi primul ajutor fără identificare.

„Eu vreau cu bucurie să vă spun că în astea șase luni jumătate sau cât a trecut  de când suntem acolo, am reușit să facem nu numai pași importanți, dar pași esențiali pentru funcționarea acestui sistem. Vă asigur eu. Dacă nu eram hotărâți, făceam și noi ca ceilalți de dinainte, adică numai pierdeam timpul și nu intra cardul nici anul acesta”, a declarat Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Pentru a putea folosi cardurile, medicii de familie, spitalele şi farmaciile vor trebui să cumpere cititoare de carduri. Noutatea este că vor avea liber să-și aleagă cititorul pe care vor să îl folosească. Valoarea lor ajungând de la 5 la 50 de euro.

În județul Timiș avem 432 medici de familie. Nu au cititoare și nici nu se știe dacă vor fi dispuși să le cumpere. Însă odată introdus sistemul, ar fi păcat să nu funcționeze, așa că Consiliul Județean Timiș sare în ajutor.

„Dacă se pune problema pentru 10, 20 de euro la 432 medici de familie, vă rog să contați pe noi. Consiliul Județean le va cumpăra și le va da pe inventar…Dacă putem încadra inițiativa din punct de vedere legal, eu le cumpăr toate”, a declarat Președintele CJT, Titu Bojin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.