Liderul PNȚCD Timișoara, Ciprian Mihok aduce în prim plan opiniei publice, domeniul sănătății. El a vorbit miercuri despre problemele care se ivesc de fiecare dată în spitalele publice din țară. Totodată, acesta are planuri mari pentru viitor şi anume vrea ca toţi românii să se trateze la spitalele din ţară, inclusiv cei din clasa politică.

“În momentul în care am posibilitatea să schimb lucrurile o voi face. Mi-aş dori să schimb statutul demnitarului public, astfel încât orice deminitar care se tratează în străinătate să piardă această calitate de demnitar. Ar mai avea atunci curajul să se trateze în străinătate?”, spune Ciprian Mihok.

Ciprian Mihok susţine că şi medicamentele ar putea fi acordate în mod gratuit bolnavilor, pentru că există această posibilitate.

„Medicamentele din România, după calculele noastre, ar putea fi în totalitate, acordate gratuit. În momentul de față dacă s-ar putea rezolva problemele din sănătate în ce priveşte plimbarea <<pacientului Lăzărescu>> de la un spitalul orășenesc la spitalul municipal, la spitalul judetean… Aceste finanțări în sistem  se acordă doar pentru punerea unui diagnostic. Și medicamentele compensate ar putea deveni gratuite în România dacă s-ar elimina aceste pierderi din sistem, dacă s-ar echilibra o asistență acordată pacienților în ambulatoriu, cu cele din ambulatoriile de specialitate. Fără să se producă o discriminare între spitalele private și spitalele de stat, cum se încearcă în momentul de față și prin încurajarea parteneriatului public-privat , astfel încât pacienții să se poată adresa atât spitalelor private, cât și celor publice. Omul de rând trebuie să aibă acces și să fie tratat cu demnitate”, spune Ciprian Mihok.

Pe de altă parte, Adrian Lăcătușu,  medic specialist pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timisoara, spune cănivelul mare de insatisfacție pe care-l resimte pacientul în contact cu sistemul public de sănătate este realizat în mare măsură de neîncredere. 

„Am ferma convingere că subfinanțarea cronică a sistemului de sănătate se manifestă prin sărăcia din sistemul public de sănătate, nu este legată de banii puțini în sistem, ci de proasta lor gestionare. Sistemul medical are probleme și cu exteriorul, modul în care este gândit și organizat. Are foarte multe probleme și din interiorul lui, pentru că după <<nu avem>>, de multe ori se ascunde după o perioadă lungă de timp și nu știm. În momentul în care facem calcule la câți bani se colectează pentru sănătate, fiind atâția plătitori, am ferma convingere că utilizarea lor nu se face în direcția pe care și-o dorește pacientul, pentru confortul și siguranța de care el are nevoie în spital. În același timp, eu cred cu tărie într-un sistem privat în sănătate în România, măcar ca o alternativă, o competență și confort la sistemul public. Dar pacientul asigurat, în momentul în care hotărăște pentru confortul său să apeleze la sistemul privat de sănătate, el trebuie să scoată sume importante din buzunar. Asta nu-l face mai puțin asigurat. În acest moment, nivelul mare de insatisfacție pe care-l resimte pacientul în contact cu sistemul public de sănătate este realizat în mare măsură de neîncredere! Pacienții apeleză la sistemul privat de sănătate din teama de modul cum arată o parte din spitalele publice din România”, susține medicul Adrian Lăcătușu.   

În plus, Ciprian  Mihok spune că spitalele trebuie igienizate corespunzător pentru că au rămas mult în urmă din acest punct de vedere.

“Noi, România, suntem cu sistemul medical la nivel de ev mediu, dinainte de introducerea condiţiilor de igienă în spitale, deoarece avem peste 300 de infecţii intraspitaliceşti într-un singur an, într-un spital din Timişoara. Este un număr mult prea mare”, adaugă liderul PNȚCD, Ciprian Mihok.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.