Spitalul Clinic Județean de Urgență se confruntă de câțiva ani cu o problemă majoră și anume lipsa resurselor financiare pentru suplinirea posturilor vacante.

”Problema cea mai importantă era deficitul de personal. Se lucra într-un ritm pe care îl presupune orice activitate în spital, dar cu un efort al personalului extrem de mare. Uneori din lipsa de oameni nu puteam să asigurăm nici măcar turele obișnuite care erau conform normelor”, a afirmat deputatul PSD, dar și fostul manager al Spitalului, Florin Bîrsășteanu.

Vara aceasta, Spitalul de Urgență și-a făcut câteva calcule și a ajuns la concluzia că  își permit să susțină financiar 57 de posturi care au fost deblocate în august cu chiu și cu vai de către Ministerul Sănătății, pentru că nu eram în campanie electorală și acolo nimeni nu știa despre ce este vorba, mai mult, afirmau că până la  momentul acela nu a fost înregistrată nici o cerere în care conducerea Spitalului Județean ar solicita deblocarea acelor locuri.

Dar nu a fost destul. Spitalul e mare, pacinți sunt mulți, așa că în urmă cu puțin timp, s-a cerut Ministerului o altă aprobare de deblocare a altor 78 de posturi. Paradoxal, acum suntem în campanie electorală și lucrurile par să meargă strună.  Cei de la Guvern nu numai că vor să ne ajute, dar l-au trimis chiar și pe Ministru să ne spună că cele 78 de posturi vacante stau pe biroul lui și sunt în curs de aprobare.

Până una alta, după câțiva ani de activitatea îngreunată de lipsa personalului și de sistemul blocat, la spitalui Județean din Timișoara situația se va schimba chiar începând de săptămâna aceasta, pentru că de ieri a început examenul-concurs pentru ocuparea celor 57 de posture vacante și temporar vacante de asistenții medicali din Spitalul Județean, care va dura până mâine, iar din 15 până în 17 octombrie,  pentru ocuparea celorlalte categorii de posturi libere.

Cea mai mare nevoie de personal are Maternitatea Bega, care funcționează de ceva timp cu un deficit de medici. Gastroenterologia și Chirurgia au și ele nevoie mare de asistente medicale, în prezent o singură persoană în tura de noapte are grijă de  aproape 80 de pacienți.

Și pentru ca lucrurile să se așeze la locul lor, Guvernul vrea să ofere medicilor rezidenți posibilitatea de a face gărzi plătite din anul 1, ceea ce nu era permis în România decât din anul trei, iar ca o motivare pentru medicii care au rezolvat o problemă de sănătate majoră, autoritățile le-ar putea oferi stimulente financiare.

Sursa foto: televiziunea-medicala.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.