Rezervele și resursele naturale ale României, soluții privind strategia națională a resurselor, atitudine și responsabilitate civică în gestionarea resurselor naționale, incursiune în identitatea românească, valorificarea specificului național, o viziune comprehensivă asupra viitorului României… Sunt doar câteva dintre subiectele abordate într-o conferință la Timișoara de către expertul în dezvoltare durabilă, Călin Georgescu.

Miercuri după-amiază, gazda evenimentului “Motivaţia: România” susţinut de doctorul Călin Georgescu, a fost Universitatea de Vest.

Pentru Călin Georgescu, proiectul de ţară trebuie să fie bazat cel puţin pe câteva lucruri. Salvarea societăţii nu poate veni decât dintr-o schimbare profundă a mentalităţii tuturor păturilor sociale. Iar aceasta se poate obţine urmând o strategie coerentă de dezvoltare durabilă, concepută pe termen lung şi care pune accentul pe investiţia în factorul uman.

Potrivit doctorului Călin Georgescu, educaţia, cercetarea şi agricultura sunt domeniile vitale pentru România. Astfel că investiţia în educaţie ar trebui să fie „prioritatea zero” a ţării noastre, deoarece conferă populaţiei mijloacele de a se proteja de elementele nocive ale societăţii. El insistă pe importanţa reconectării la agenda publică internaţională, concomitent cu reprofesionalizarea societăţii noastre.

„Nu pot să vorbesc de nemulțumiri pentru că pe astea le are o țară întreagă. Dar pot să spun că în 25 de ani, neexistând niciun proiect de țară eu am propus un proiect care se leagă de nișa unică pe care România o are în acest moment în lume ca să câștige dependența și prosperitatea ei: hrană, apă și energie. Dacă vom fi net exportatori de hrană, energie independență, cetățenii români să fie proprietari, producători și consumatori de energie și dezvoltăm spiritul micului producător, atunci putem cuceri lumea”, afirmă Călin Georgescu.

Elaborată de cei mai buni specialiști în domeniu, această strategie prefigurează imaginea României în anul 2030, cu ținte precise. Este un document prin care țara noastră  și-a clădit propria viziune pe termen scurt, mediu și lung, viziune inspirată de strategiile Comunității Europene. Totodată, doctorul Călin Georgescu spune că marile corporații și politica neoliberală care au creat și mențin în continuare criza sunt principalele vinovate de situația actuală a României. Potrivit acestuia, corporaţiile dictează politicului în cea mai mare parte a lumii, urmărind doar propriul profit.

“Discutăm azi de un război dus la nivelul minții. Este purtat de marile corporații și de politica neoliberală care au creat și mențin în continuare criza. Marile corporații nu au nevoie de minți libere, ci de roboței care, motivați doar de cucerirea unei poziții în ierarhie și de avantajele unei vieți luxoase, se înclină obedient la preceptele „politicilor corecte“. Spre exemplu, Nestlé controlează peste 70% din apa îmbuteliată din lume. Este o acțiune neoliberală și postcolonială care atentează la un drept fundamental al omului – accesul primar la apă. Poate fi un drept uman transformat în marfă, cu etichetă și preț? Se pare că da…”, a completat Călin Georgescu.

În opinia lui Călin Georgescu, în loc de politici economice serioase, românilor li se oferă „circ pe pâine”. Astfel că propune ca timișorenii să ia atitudine în ceea ce-i privește și să susțină proiectul pentru un viitor mai bun.

“Domeniul economic este condus de FMI, Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Comerţului. În loc de politici economice serioase, românilor li se oferă pâine şi circ: să cumperi marfa altora şi să crezi că trăieşti bine. Aceasta pe un fond de sărăcie şi decădere morală fără precedent. Cantitatea de pâine vândută a scăzut cu 25% faţă de 1990, iar numărul cărților cu 85%. Sunt cifre care vorbesc de la sine despre starea precară şi lipsa de viitor a României în actuala situaţie”, adaugă doctorul Călin Georgescu.

Între anii 1997 și 2013, Călin Georgescu  a fost director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă din România, iar din anul 2013 este președintele Clubului de la Roma (Centrul European de Cercetare din Viena, Austria).

DSC03808 DSC03817  DSC03811                                      DSC03815

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.