Aeroportul Internaţional Timişoara a fost în cursul zilei de luni scena unui exerciţiu de alarmare cu privire la un bagaj suspect găsit în parcare.

Scenariul a prevăzut că, în jurul orei 9, în timpul patrulării în parcarea auto, un agent de securitate a descoperit un obiect abandonat. Acesta a anunţat imediat specialiştii din cadrul Direcţiei SRI a Judeţului Timiş care împreună cu echipa de evaluare a ameninţării a constatat că bagajul este suspect, deoarece nu avea nicio etichetă şi nu putea fi identificat proprietarul, şi în consecinţă, exista posibilitatea să conţină explozibil.

Imediat s-a dat alarma. A fost anunţată rapid echipa pirotehnică de intervenţie a S.R.I. Timiş. Pasagerii, angajaţii companiilor aeriene şi ai aeroportlui care se aflau în terminal sau în vecinătatea amplasamentului coletului suspect au fost evacuaţi şi, în paralel, a fost izolată şi delimitată zona de pericol. Personalul aeroportului a evacuat echipamentele şi utilajele de deservire a aeronavelor din zona de parcare şi a restricţionat parcarea aeronavelor, ca acestea să nu fie amplasate la o distanţă mai mică de 200 m faţă de obiectul periculos.

Autospecialele Salvare şi Stingere Incendii ale aeroportului s-au plasat chiar la limita razei de siguranţă, fiind pregătite să intervină în caz de nevoie, după neutralizarea bagajului.

Imediat au sosit specialiştii de la SRI, iar pachetul a fost ridicat cu ajutorul robotului, după care a fost scanat cu un aparat cu raze X. Pentru siguranţă, s-a luat decizia de neutralizare a bagajului suspect, astfel încât acesta a fost amplasat în siguranţă într-o zonă mai izolată şi neutralizat.

“Este foarte important ca periodic să testăm viteza de reacţie, dar şi modul de organizare şi intervenţie a tuturor structurilor care ar putea fi implicate într-un astfel de incident. Astfel, putem identifica posibilele puncte slabe şi să reuşim să le corectăm din timp. Cred ca exerciţiul a demonstrat că, în cazul unei ameninţări reale, aeroportul este pregătit cu toate forţele să intervină rapid”, afirmă directorul Aeroportului Timişoara, Dan Idolu.

Exerciţiul a fost realizat în colaborare cu Direcţia SRI a judeţului Timiş şi a avut sprijinul logistic din partea dispozitivelor Poliţiei de Frontieră şi Poliţiei Transporturi Aeriene, cu atribuţii în cadrul aeroportului.

exercitiu alarma 018 exercitiu alarma 019

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.