Timișorenii ce s-au plimbat pe maluri săptămâna trecută de Ziua Marinei au observat că, față de alți ani, Bega este pustie. Cei ce sperau să facă o plimbare cu ”lebedele” pe apă au avut surpriza neplăcută să constate că hidrobicicletele sunt țintuite la mal – din ordinul Căpitanului Bărboi, care a decis că pe Bega mai circulă doar vapoarele primăriei și bărcile pe care le autorizează el. Pentru cei ce încă nu știu că Timișoara are Căpitănie și Port aflați că da, are și una și alta, iar șeful căpităniei – Alexandru Bărboi, e ”expertul” Timișoarei în navigație și ”alesul” care s-a născut fix în anul în care a murit navigația pe Bega… iar menirea lui în această viață e să o resusciteze. I shit you not – dacă săpați internetul veți găsi un interviu în care Bărboi a declarat fix așa ceva pentru Opinia TM acum câțiva ani, înainte să-i zdrobim noi macaroanele de pe epoleți. Vezi aici declarațiile ”expertului” din anul 2015, în care Bărboi garantează legalitatea vapoarelor care încă nu pot circula pe Bega fără ca el să mai comită un ”abuz către navigatori”.

Dar cine e Căpitanu’ Bărboi și cât de ”experte” sunt deciziile lui

Până în anul 2014 Bărboi era un șpăgar mărunt, angajat al Autorității Navale Române în funcția de șef al portului (fantomă) Timișoara, ce vindea permise de condus ambarcațiuni de agrement oricui era dispus să-i dea șpagă 100 de euro/categorie. Când nu vindea permise, Bărboi înmatricula ambarcațiuni de agrement (cele mai multe din țară după Galați – se lăudă el) cu tarife numai de el știute… sau vindea autorizații de agrement pe Bega, tot la tarife numai de el știute… tarife pe care, ca și la permise, Bărboi le negocia în funcție de solicitant, direct sau prin diverși șpăgari intermediari. Rar vedea cineva vreo factură sau chitanță pentru sumele plătite lui Bărboi pentru că, zicea el, factura sau chitanța ”se depune la dosar” și de asta se îngrijește el.

Din 2014 însă, odată cu lansarea licitației pentru achiziția celor 7 vaporette, Bărboi a început să joace în liga mare alături de infractori notorii din primărie… ”înalți” funcționari publici locali dar cu un coeficient de inteligență cumulată nu suficient de mare ca să priceapă de ce plutește o barcă. Prin urmare, Bărboi a fost ales (oficial) de inepții din primărie ca ”expert” în proiectul de transport de pasageri cu vapoare pe Bega, iar neoficial, ca să intermedieze achiziția de la firma SC Spat Yard SRL din Galați – cu ”doar” 700.000 euro + șpaga – a 7 vapoare sinistre și inutile pe care primăria Timișoara le-a cumpărat apoi cu 2.000.000 euro de la buget (afacere descrisă în cel mai mic detaliu aici).

Tot Căpitanu’ Bărboi e ”expertul” ce a conceput infrastructura portuară și de navigație de pe canalul Bega, infrastructură ce include – pe lângă cele 7 aberații numite pompos vaporeto – următoarele anomalii nemaivăzute pe niciun canal din țările civilizate:

  • Nouă stații de acostare pe o distanță de doar 7.8 km, ceea ce face ca timpii de oprire să fie mai mari decât timpul efectiv de tranzit (cu alte cuvinte, vă urcați în vapor ca să stați în stații, nu ca să ajungeți unde ați plecat). Stațiile nu sunt neapărat necesare toate 9, dar oportunitatea de șpagă din costurile mari de foraj, consolidare cu piloni din fier-beton și platforma betonată ca pentru Titanic la fiecare stație nu putea fi ratată de Bărboi și complicii lui din primărie pentru că, costuri mari = șpagă mare.
  • Pontoanele din stațiile de acostare sunt de 3 ori mai mici decât vapoarele ce trag la ele… și sunt scoase în larg (pe un canal care deja este foarte îngust), în condițiile în care pe orice canal din lumea civilizată stațiile de îmbarcare sunt construite de-a lungul malului… și sunt cel puțin la fel de lungi ca și vaporul ce acostează.
  • Între cele 9 stații Bărboi a presărat din loc în loc niște plute hidoase, inutile și monstruoase din lemn, cu gard și ancorate la mal cu alte blocuri imense de beton și prinse-m grinzi cu zăbrele supradimensionate de zici că și ele așteaptă Titanicul să-și debarce cei 3.500 de pasageri.
  • În zona vechiului Port din Iozefin Bărboi a proiectat o gaură-n mal – o aberație de nedescris și nemaivăzută pe vreun canal din lume – gaură ce a trebuit să fie consolidată cu alte sute de tone de fier beton și ziduri de ciment de 1 metru grosime, ca să țină șoseaua și casele de pe mal să nu se scurgă în Bega la primele ploi. Așa-zis ”portul lui Bărboi” nu are nici măcar o cale de acces pentru cei ce coboară din vapoare după ce le parchează lângă un zid înalt de 5 metri.
  • vapoarele construite după specificațiile lui Bărboi nu au o punte deschisă, nu au aer condiționat sau măcar o fereastră ce se deschide ca să lase să pătrundă briza mării printre pasageri – dar au toalete ce nu funcționează.
  • Vapoarele lui Bărboi sunt de tip ”catamaran”, pe un canal ce are restricții severe de înălțime și gabarit… și unde o barjă de canal de tip mono-cocă fi fost de preferat, datorita lățimii mult reduse și a punții mult mai joase => cabină mai înaltă.
  • Portul lui Bărboi nu are o stație de carburanți sau măcar un furtun pentru apă. Marinarii aduc motorina cu canistrele și apa cu bidonul – după modelul celebrului Dorel care își alimentează bascula în față la non-stop, între 2 sticle de coniac Unirea.
  • Portul lui Bărboi nu are nici măcar cablu de alimentare cu electricitate și, cel mai important, NU are un sistem de colectare pentru apele uzate – o condiție esențială pentru autorizarea oricărui port din lume – mai ales dacă ținem cont de faptul că Bărboi a proiectat un serviciu de transport public cu 7 vapoare dotate cu 7 toalete.

Toate aceste aberații sunt opera șefului Oficiului de Căpitănie Timișoara – Bărboi.

Dar cel mai important rol al Căpitanului Bărboi în afacerea vaporetto era să curețe Bega de tot ce stă în calea celor 7 magnifici și să se asigure că vapoarele primăriei circulă fără restricții, pe un canal unde agrementul începea din nou să prindă viață – și asta face Bărboi acum. În anul 2012, șeful portului fantomă declara cu aroganța unui fost securist-comunist care se crede pe propria moșie că: Adio hidrobiciclete – i-am lăsat până acum ca să fie mișcare pe canal (vezi aici). Aroganța lui Bărboi a dispărut însă în momentul în care am început să-l acuzăm public de complicitate la jaful primăriei, motiv pentru care afacerea vaporetto a ajuns acum să fie subiect fierbinte pe la Guvern și Ministere, prin Instanțe și la DNA… în loc să fie mușamalizată local, așa cum intenționau să facă Robu, Diaconu, Chiș Culița și Bărboi în 2014.

Tot începând cu 2016, căpitanul Alexandru Bărboi – până atunci principalul vorbitor la serbările de Ziua Marinei – a început să se ascundă și nu mai apare în public odată cu articolului publicat de către www.pentrutimisoara.ro aici, articol în care demonstram cu documente incontestabile modul de operare și magnitudinea fraudei adusă bugetului public și a fondurilor EU în afacerea vaporetto.

Zece ani de agrement pe Bega îngropați într-o secundă de niște funcționari publici corupți

Navigația de agrement a renăscut pe Bega dinainte de era lui Nicolae Robu, încă din anul 2010, odată cu apariția celebrelor ”lebede” – la început doar două la număr. În decurs de aproape 10 ani însă, parcul de hidrobiciclete pentru închiriat din centrul Timișoarei a crescut de la 2 la 24, iar agrementul oferit de ”Cal de Mare” a devenit una din principalele atracții ale Timișoarei în zilele toride de vară.

Dar începând cu Ziua Marinei 2018, toate cele 24 de hidrobiciclete, caiacele și pontoanele construite de-a lungul anilor de ”Cal de Mare” pentru agrementul timișorenilor, zac țintuite la mal. Sute de timișoreni și turiști străini trec zilnic pe lângă malul acum pustiu – dar care până mai ieri era plin de viață – și ar fi dorit să pedaleze pe Bega, însă lebedele” sunt acum legate la mal din ordinul aceluiași Căpitan Bărboi care, pentru a acoperi jaful comis împreună cu complicii din Primăria Timișoara se vede acum nevoit de lege să interzică tot ce înseamnă agrement și sport pe Bega pentru a face loc vapoarelor inutile cumpărate de primărie, distrugând astfel o tradiție de 155 de ani pe Bega, după cum o descrie în blogul său Radu Radoslav, fostul arhitect șef al orașului și actualmente Decan al Facultății de Arhitectură din Timișoara.

Se cuvine să amintim că furturile, distrugerea și corupția instituționalizată descrise mai sus au fost posibile doar cu complicitatea Parchetului Judecătoriei Timișoara – condus de Chivu Claudia Irina… și cu complicitatea DNA Timișoara – ai căror procurori îi păzesc pe infractorii din Primăria Timișoara de mai bine de 10 ani, ca să poată fura și distruge liniștiți orașul de pe Bega.

Dar cum se navighează pe canale în țările civilizate… și de ce ei NU au problemele pe care le avem noi?

Rolul primordial al unei administrații publice inteligente (primărie) este să dezvolte infrastructura și să creeze oportunități, pentru ca serviciile oferite de firme sau persoane private să fie cât mai eficiente și de calitate. Nu-i cazul la Timișoara, unde Primăria și Căpitănia omoară tot ce-i business privat și cheltuiesc sute de milioane în aberații prost concepute, prost construite, gestionate și administrate fraudulos, prin găști de infractori în interes personal și în defavoarea interesului public.

O poză face cât 1000 de cuvinte. Vă las pe voi să comparați realizările ”experților” de pe Bega cu restul lumii civilizate, în pozele de mai jos.

AȘA ARATĂ VIAȚA PE CANALE ÎN ȚĂRILE CU APĂ CALDĂ

ȘI AȘA ARATĂ VIAȚA pe BEGA – RECENT DISTUSĂ DE PRIMĂRIE și CĂPITĂNIE cu peste 12.000.000 euro cheltuiți aiurea din buget și de la Fundurile EU

Și vezi aici cum se navighează în Amsterdam… ceva ce în RO este imposibil, atâta timp cât un șpăgar comunist și total inept profesional – ca acest Bărboi, deține funcții de decizie într-o instituție de stat ce se vrea ”cu pretenții”, cum este Autoritatea Navală Română.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.