Iosif Stachnik, posesorul  a 28 de hectare de teren, situat la 10 km de Timisoara, in localitatea Izvin, este batut sistematic si amenintat cu moartea pentru a renunta la dreptul de proprietate. Din gruparea care il terorizeaza  fac parte, pe langa funcționari ai Primariei Recaș, membrii unui clan mafiot local, politisti, procurori, avocati si judecatoriValoarea actuala a proprietatii se ridica la cateva milioane de euro.

00307.MTS_20131201_202002.165Stachik Iosif  a lucrat timp de mai bine de 30 de ani ca ofiter de aviatie, specialist in transmisiuni la radio-farul Aeroportului Militar Timisoara. In momentul in care unitatea militara s-a inchis, Stachik  s-a gandit ca este pacat sa se distruga cladirile, motiv pentru care le-a cumparat:

”Am cumparat in urma cu ceva ani aceasta proprietate, impreuna cu fostul radio-far al aeroportului, deoarece sunt oarecum atasat sufleteste de acest loc. Aici am muncit toata viata si mi s-a parut nedrept sa se distruga. Mai mult, in acest loc traiesc foarte multe specii protejate, motiv pentru care am cerut ca terenul sa fie inclus in aria suprafetelor de interes dendrologic, deoarece atat fauna, cat si arboretul de aici permit acest lucru” – a declarat Stachik Iosif.

Astazi pensionar, Stachik este un mare pasionat de natura, pasiune care nu a trecut ”neobservata”  nici de catre seful Serviciului de Mediu al Primariei Recas, Adrian Beche. Acesta este fiul lui Mircea Beche, fostul sef al Cooperatiei, bun prieten cu primarul orasului  Recas si cu viceprimarul Alin Neamtu.  

Ca sef al Serviciului de Mediu Recas, Adrian Beche a parut  foarte ”interesat” de pasiunea pentru natura si protectia mediului a lui Stachnik. Asa ca l-a vizitat la domiciliu, pentru a lamuri cateva aspecte legate de incapatanarea fostului ofiter in a se respecta, in Romania,  dreptul asupra proprietatii, garantat prin Constitutia Romaniei.

Pentru a fi mai ”convingator”, Adrian Beche a apelat la ajutorul a trei interlopi  ai unui clan local (toti trei fiind gonaci in unele partide de vanatoare la care participa Adrian Beche, Ischil Pop – seful ” Arceri Club Timis” si cms. Ion Filipescu de la Politia de Frontiera Timis). Imbarcand trei ”cefe late” in masina proprietate personala, Adrian Beche a descins la locuinta lui Stachnik Iosif in data de 22.06.2013, in jurul amiezii.

la Izvin, trei interlopi si un functionar public bat de sting proprietarii incomozi

Ceea ce s-a intamplat dupa descinderea la domiciliul lui Stachnik Iosif  a sefului Serviciului de Mediu al Primariei Recas si a celor trei interlopi pe care acesta ii avea sub comanda este demn de filmele care redau ”Vestul Salbatic” al anilor 1800

00307.MTS_20131201_201415.000”Au claxonat si m-au somat sa ies urgent afara pentru a discuta cu ei. Am apucat sa fac o poza cu telefonul mobil din interiorul gardului, dupa care unul m-a lovit puternic, pe la spate in cap. Am cazut jos si au urcat cu picioarele pe mine, strigand ca ma omoara, ca imi arata ei mie numai proprietate. Cred ca am scapat cu viata datorita mamei mele care a inceput sa strige, si a unui om care ma mai ajuta la intretinerea proprietatii si care a intervenit”, povesteste Stachik, referitor la interventia in forta a functionarului Primariei Recas si a celor trei interlopi tocmiti de acesta pentru a ”lamuri”, odata pentru totdeauna, ca in judetul Timis conceptul constitutional al dreptului de proprietate nu se aplica.

Cei patru  batausi au plecat de la domiciliul lui Stachik la fel de repede precum au venit, lasandu-l pe acesta sa zaca intr-o balta de sange.

Serviciul de Urgenta, alertat prin numarul 112 de catre membrii familiei Stachik, confirma existenta apelului telefonic, la fata locului fiind trimisa o ambulanta si, bineinteles, Politia Orasului Recas

00308.MTS_20131201_201609.645”Primii au ajuns cei de politie care mi-au recomandat sa ma spal de sange si sa nu ii mai deranjez cu astfel de telefoane, daca vreau sa imi fie bine si sa nu am pe viitor probleme si mai mari. Aceasta fiind ce-a de-a treia bataie pe care am incasat-o din vara lui 2012 si pana acum. De fiecare data am apelat – asa cum mi s-a parut normal in astfel de situatii – la ajutorul institutiilor abilitate sa imi asigure respectarea dreptului de proprietate si siguranta in propria locuinta.” –a declarat fostul ofiter de aviatie.

In urma bataii ”corectionale” aplicata de catre functionarul primariei si cei trei interlopi, Stachnik a fost transportat cu ambulanta la spital, ulterior acesta primind Certificatul Medico-Legal nr. 987/ 25.06.2013 din care rezulta ca, pentru vindecare ranilor suferite in urma loviturilor primite, sunt necesare sapte zile de ingrijiri medicale.

In Romania anului 2013 ori renunti la proprietate ori risti sa fii… omorat!!!

”Prima data m-au batut prin vara lui 2012, dupa ce le-am spus ca aceea este proprietatea mea si ca nu sunt dispus sa renunt la acest drept, incalcarea proprietatii fiind –  din ceea ce stiam eu – pedepsita de legile tarii. Au venit cu niste utilaje de la Primaria Recas, mi s-a spus ca nu am origine ”sanatoasa”, bunicii mei fiind polonezi, si mi-au demolat 450 de metri de gard, care imi imprejmuia proprietate, sustinand ca pe acolo trece si grupa de vanatoare, din care fac parte persoane ”importante”. Bineinteles ca am primit si o bataie crancena pentru ca mi-am permis sa imi apar proprietatea. Ulterior am mai fost batut o data, inaintea celei incasate in  22.06.2013, pe aceleasi considerente: ca ma incapatanez sa tin cu dintii de proprietatea care imi apartine de drept si de fapt” –  a spus Stachnik.

Viceprimarul orasului Recas, Ion Alin Neamtu, este de curand vanator, facand parte din aceeasi grupa de vanatoare care, uneori, are aceeasi gonaci care l-au batut pe Stachik. 

Mai multe plangeri, acelasi rezultat: zero!

Satul sa tot fie batut si considerand nedrept sa-i fie incalcat dreptul de proprietate, Stachink Iosif a depus mai multe plangeri, incepand de la politie si terminand cu Procuratura. Acestea insa se pare ca au ajuns sa fie gestionate tocmai de unii membri ai grupei de vanatoare din care fac parte si cei patru batausi (un functionar public al Primariei Recas si trei interlopi), motiv pentru care nimeni nu a miscat un deget in vederea aplicarii legii.

”Am depus plangeri peste tot, insa traim intr-o tara in care braconajul a ajuns sa fie considerat sport national, iar faptul ca ti se incalca dreptul de proprietate sa nu fie luat in considerare. Nu mai stii cum ar trebui sa te aperi, probabil trebuie sa declar stare de necesitate, sa imi sap transee si sa lupt singur impotriva infractorilor care vor sa ma forteze sa renunt la proprietatea mea. Acum sunt hotarat sa  fac sesizare la forurile Europene, care vegheaza la respectarea dreptului asupra proprietatii” spune Stachnik, dezamagit de institutiile romanesti.

Mai mult, o parte a proprietatii fostului ofiter este incalcata zilnic de catre posesorii de turme de animale care – in pofida faptului ca terenul este declarat de interes dendrologic, in acest sens fiind cuprins pentru  finantare APIA – distrug tot ce le sta in cale. Se pare ca acest lucru se intampla tot la indemnul celor care doresc cu orice pret sa puna stapanire pe proprietatea acestuia. Nu demult, o parte a terenului a fost incendiat de persoane necunoscute, institutiile abilitate nedorind sa demareze o ancheta pentru stabilirea celor vinovati. Asta cu toate ca au fost sesizate cu privire la infractiunea de distrugere care s-a derulat pe proprietatea lui Stachnik.

Ghici cine doreste proprietatea lui Stachnik…

In perioada in care Stachink a cumparat proprietatea de pe malul raului Bega, aceasta nu era dorita de catre nimeni, la acea vreme neexistand in Romania dezvoltatorii imobiliari. Intre timp, situatia s-a schimbat mult, terenurile din jurul marilor orase fiind insuficiente pentru cerintele tot mai mari de suprafete construibile, iar daca un astfel de teren este si pe malul unui rau, este numai bun de parcelat si de vandut.

Politicul a fost mereu receptiv la astfel de oportunitati, la fel ca si administrativul de altfel.  De fapt, la urma – urmei din administratie fac parte oameni politiciSingura problema aici este ca unora le este mai greu sa se implice direct in rezolvarea situatiei de expropriere prin forta, fie fiindca sunt functionari publici, fie au alte calitati care le interzic cu desavarsire sa desfasoare si activitati economico-financiare sau de alta natura. Insa astfel de persoane se implica  in gestionarea unei astfel de exproprieri ”prin forta”, lucrand  prin interpusi.

Cand vine vorba despre o proprietate, care ar putea ajunge in aceste zile la cateva milioane de euro, cum sa nu se gaseasca niscaiva doritori in a si-o insusi prin constrangere? Indiferent de metodele folosite pentru realizarea acestei actiuni in contradictoriu cu drepturile fundamentale ale omului, dar si cu dreptul de proprietate despre care se vorbeste ca in Romania anului 2013 ar fi consfintit prin Constitutie. Asta desigur, daca ar fi si institutii care sa vegheze la aplicarea acestui paragraf din temelia legilor statului de drept. 

00308.MTS_20131201_201602.064

13 COMENTARII

  1. Pai daca nimeni nu a facut nimic atunci cand mai multe spitale din Timisoara au fost evacuate de noii proprietari, nu vad de ce ar face cineva ceva acum, mai ales ca se vorbeste in articol de milioane de euro!

  2. Olivia,ce3 simplu e sa ne uitam toti ca prostii,ca „nu se poate face nimic”!Bai,bulgarii au iesit in strada cu miile si a iesit razboi civil din cauza ca o cioara borata a calcat un copil cu masina si era sa fie facut scapat de autoritati!Nu mai vorbiti doar ca sa spuneti ca nu se poate face nimic!

  3. In Romania, proprietarii de terenuri trebuie sa se inarmeze la propriu cu arme, intrarea pe proprietate oferind dreptul proprietarului sa faca uz de aceea arma in cazul in care cei somati nu o parasesc.

  4. Sa le crape mainile la toti spagarii !!! Sa le dea Dumnezeu dupa cum fac !!! Dupa cum isi bat joc de altii !!!

    Tara de conducatori marsavi si parsivi !!! NU MAI ALEGETI USL`isti borati si incompententi !!!

  5. Interesant articol… autoritatile actioneaza mana in mana cu clanurile locale… halal tara… De ales eu zic sa stam cuminti… nu mai alegem pe nimeni…sunt toti la fel… O intrebare pentru administratorul site-ului… Cum inchidem o poza din articol dupa ce am facut click pe ea? Eu tot dau refresh la pagina… alta varianta nu avem?

  6. Aceste lichele sint sustinuti cu bani din afara de foștii „patrioti ” fugari care acum vor sa devină proprietari si sa sugă tot ce a mai rămas din frumoasa noastră tarisoara. Merita pedeapsa tradatorilor de tara! Acest om merita sa fie ajutat si sprijinit de toți care simt ca România are dreptul sa ramina neatinsă de trădători ! Înainte de ’89 nu indrazneau lichelele sa lupte pentru drepturi!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.